Migrációkutató Intézet: Az afrikai fiatalok közel 60 százaléka kivándorolna hazájából

A fekete kontinens fiatal lakosságának több mint a fele vándorolna el szülőföldjéről. A fiata­lok a mindent átszövő korrupciót nevezték meg a legfőbb kiváltó oknak, amely miatt az emigrá­lást választanák a hazájukban történő boldogu­lás helyett – mutatott rá szerkesztőségünknek kedden eljuttatott Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták, a dél-afrikai székhelyű Ichikowitz Family Foun­dation közvélemény-kutatása során Afrika 16 országában 5 604, 18 és 24 év közötti fiatalt kérde­zett meg arról, hogy hol szeretnének élni. A vála­szokból kiderült, hogy a megkérdezettek közel 60 százaléka azt tervezi, az elkövetkező öt évben el­hagyja Afrikát. Úgy tartják, hogy a korrupció a leg­főbb akadálya annak, hogy javuljanak az életkörül­ményeik, és nem bíznak abban, hogy a kormányok intézkedései megtisztítanák a közéletet

„Szigorúbb szankciókat szeretnének a korrupt politikusokkal szemben, beleértve azt is, hogy eltiltsák őket a köz­hivatalok betöltésétől. Emellett más típusú kor­mányzást is igényelnének”

– szerepel a felmérést megrendelő szervezet összefoglalójá­ban.

A vizsgált korcsoportban Észak-Amerika számított a legnépszerűbb célállomásnak, amelyet Nyugat-Eu­rópa államai, elsősorban Nagy-Britannia, Franciaor­szág, Németország és Spanyolország követnek.

Ugyan a megkérdezettek mintegy kétharmada hisz a demokráciában, körülbelül 60%-uk „afrikai elemek­kel” ötvözött rendszert támogatna. Minden harma­dik interjúalany úgy gondolja, hogy bizonyos körül­mények között a nem demokratikus rendszerek – például katonai junta vagy egypárti uralom − előnyö­sebbek lehetnek a demokratikus berendezkedésnél.

Aggódnak országaik kizsákmányolása miatt

A közvélemény-kutatás résztvevőinek több mint fele (55%) szerint Afrika rossz irányba halad, bár az „afro-optimizmus” aránya (37%) enyhén emelke­dett, a 2022-es felméréshez képest. A megkérdezet­tek 72%-a szerint problematikus az államukra gya­korolt külföldi befolyás, és aggódnak amiatt is, hogy a nemzetközi vállalatok kizsákmányolják országai­kat. Különösen a természeti erőforrások elherdálá­sát – elsősorban a kibányászott ásványi kincsek ex­portálását – nehezményezik, mert úgy tartják, hogy mindezek hasznából a helyi lakosság nem részesül.

Az interjúalanyok

Kína befolyását pozitívabbnak tartják, mint az Egyesült Államokét.

A megkérdezet­tek többsége szerint az amerikai elnökválasztáson Donald Trump győzelme károsabb következmé­nyekkel járna Afrika számára, mint Kamala Harris sikere.

Oroszország befolyásának a megítélése meg­lehetősen ellentmondásos. Malawiban például kife­jezetten kedvező a közvélekedés Oroszországról, el­sősorban a gabona- és műtrágyaszállítmányoknak köszönhetően – írták az elemzésben.

Az afrikai ifjúság migrációs terveinek megismerése különösen azért lényeges, mivel ennek a kontinens­nek világszinten a legfiatalabb és egyben a leggyor­sabban növekvő a népessége. A földrész medián életkora 2020-ban 19,7 év volt, szemben Latin-Ame­rika 31,0 évével, Észak-Amerika 38,6 évével és Eu­rópa 42,5 évével – derül ki a Mo Ibrahim Alapítvány tanulmányából.

Az Afrikai Fejlesztési Bank adatai szerint a kontinensen közel 420 millió 15–35 év közti fiatal él, akiknek egyharmada munkanélküli. A fiatalkorú népesség várhatóan megduplázódik, és 2050-re számuk meghaladja majd a 830 milliót – prognosztizálták.

Forrás:
Migrációkutató Intézet
'Fel a tetejéhez' gomb