Rétvári Bence: Fontos, hogy a keresztények hangja is hallatszódjon

„Egy olyan korban, amit hangos kisebbségek alakítanak, fontos, hogy a keresztények hangja is hallatszódjon” – mondta Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Slachta Margit Kollégium, a jövő keresztény vezetőinek képzést és otthont adó épület ünnepélyes Veni Sancte évnyitóján.

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a diákok számára a 11. kerületi Slachta Margit Kollégium, amely katolikus, keresztény értékrendű közösséget és együttlakást kínál egyetemista fiataloknak, valamint strukturált vezetőképző programokat szervez, és választékos szakmai kurzusokat kínál tagjainak. A szeptember végén tartott Veni Sancte évnyitón Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök megáldotta az épületet, amelyet Baggi Michele FSCB plébániai kormányzó atya szentelt meg.

Baggi Michele FSCB plébániai kormányzó atya megszenteli a Slachta Margit Kollégiumot az ünnepélyes Veni Sancte évnyitón 2024. szeptember 23-án. Fotó: Benyus Fülöp

Nagy öröm egy épület átadása, de még nagyobb öröm, ha van egy olyan, „élő kövekből álló” lelki-szellemi közösség, mely tagjai közös vonatkozási pontként tekintenek az épületre, mint e kollégium esetében

– fogalmazott Dr. Kiss-Rigó László beszédében. Isten áldását kérve kiemelte, hogy forduljunk bizalommal a történelem Urához, áldja meg az itt lakókat, itt tartózkodókat és ide látogatókat, hagyja, hogy erősödjenek azoknak az erényeknek a gyakorlásában, amelyekben Slachta Margit hősies példát hagyott mindannyiunkra. Gazdagodjanak továbbá szellemi-lelki értékekben, egymást is gazdagítsák és ha elhagyják a kollégiumot, építőkövei legyenek egy jobb, igazságosabb, szebb, Isten szándéka szerinti társadalomnak.

Dr. Kiss-Rigó László püspök a Slachta Margit Kollégium ünnepélyes Veni Sancte évnyitóján 2024. szeptember 23-án. Fotó: Benyus Fülöp

Rétvári Bence ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a keresztény emberek hangja – hiába vannak sokan – sajnos nem mindig hallatszik. XIV. Benedek pápa szavaival élve: egy olyan korban élünk, amikor életünket harcos kisebbségek alakítják. Mi, a nagy többség néha csak némán állunk.

Fontos, hogy ki legyen mondva a keresztény álláspont, hogy a mi hangunk is hallatszódjon – 20 év múlva is.

Mi most magot vetünk általatok – hangsúlyozta a megnyitón jelen lévő diákok felé fordulva a kollégium Tutori Testületének Priorja.

Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Slachta Margit Kollégium ünnepi évnyitóján 2024. szeptember 23-án. Fotó: Benyus Fülöp

Éppen ezért fontos a kollégium tagjainak képzése – akikben megvan a vezetői képesség – és annak kibontakoztatása. Ennek a képességnek trenírozására ma kevés más helyen van lehetőség, ezért fontos, hogy minél több keresztény fiatalnak szervezzünk vezetőképzést. Hiába van valahol sok keresztény ember, ha nincs, aki kiáll és képviseli az ő álláspontjukat – tette hozzá Rétvári Bence.

Hiszünk abban, hogy ha itt hosszú távon keresztény fiatalok együtt, egymásból és magukból megpróbálják kihozni a maximumot, és megmutatják, hogy érték alapon is lehet karriert tervezni és építeni – az jobbá teszi a világot.

Az ünnepélyes Veni Sancte évnyitón Pálinkás Máté kollégiumvezető is felszólalt. Beszédében rávilágított, milyen lelkülettel érdemes a jövőbe tekinteni a diákoknak:

Pálinkás Máté kollégiumvezető beszédet mond a Slachta Margit Kollégium Veni Sancte évnyitóján 2024. szeptember 23-án. Fotó: Benyus Fülöp

„Kívánom, hogy ez az élettér legyen alma materetek, számos kiváló, érvényes tartalmas, időtálló kapcsolat kialakulásának helyszíne, közösen létrehozott és tevékenyen sikerre vitt kezdeményezések bölcsője. Józan ésszel, tiszta szívvel és ezekből fakadóan nyugodt lelkiismerettel tudjatok jelen lenni választott tanulmányaitokban, emberi kapcsolataitokban és hivatásotokban. Az ehhez vezető komplex fejlődési úthoz kívánunk hozzájárulni a magunk eszközeivel.”

Az eseményen ünnepi műsort adtak a kollégium tagjai.

A Slachta Margit kollégium tagjai, Fotó: Benyus Fülöp

'Fel a tetejéhez' gomb