A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó szombaton ünnepli alapításának 50. évfordulóját


Hirdetés

Hazánk legnagyobb múltra visszatekintő, megszakítás nélkül működő katolikus ifjúsági rendezvénye, a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó idén ősszel ünnepli alapításának 50. évfordulóját. A szervezők jubileumi találkozóra hívnak mindenkit 2024. október 5-én, a nagymarosi plébániakertbe, hogy együtt adhassunk hálát a Jóistennek a találkozó kegyelmeiért, az itt felismert hivatásokért, házasságokért, az itt született elhatározásokért, megtérésekért. Egyben szeretnénk újra Neki ajánlani a találkozókat és kérni áldását a következő időszakra – írták szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben a találkozó szervezői.

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozók kezdete egészen 1971-ig nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai Major Sándor atya meghívására elkezdtek zenés lelkinapokat tartani Kismaroson a Dunakanyar ifjúsági közösségeinek. Kis idő múlva olyan sokan lettek a nyitott szívű fiatalok, hogy nem fértek be a kismarosi templomba. Nagymaroson ez idő tájt Horváth István esperes volt a plébános, Balás Béla és Kerényi Lajos voltak a káplánok – idézték fel.

A nagymarosi fiatalok kérésére, hogy minél többen tudjanak részt venni a programon, Horváth István plébános vállalta a diktatúra nemtetszését és befogadta a találkozó résztvevőit – folytatták.

A fiatalok nyelvén megszólaló gitáros énekek mellett kiemelten fontos volt, hogy az akkortájt Nagymaros és környékén szolgáló káplán atyák (Balás Béla – jelenleg nyugalmazott kaposvári megyés püspök –, Kerényi Lajos, Sebők Sándor) ráérezve a fiatalok lelki-szellemi szomjúságára, a Szentlélektől ihletett beszédekkel, elmélkedésekkel tették még tartalmasabbá és egyre vonzóbbá az együttléteket. A kezdetben kevesek által indított kezdeményezés a Jóisten akarata és a Szentlélek tüze által egy azóta is égő, másoknak is világító, meleget adó nagy tűz lett, amely az ország minden szegletéből, sőt a határokon túli magyarlakta településekről is ide vonzotta és vonzza a fiatalokat.

A jubileumi, október 5-én tartandó Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a generációk találkozója lesz

– emelték ki a közleményben.

A program

  • 9:00 – napindító
  • 10:00 – főelőadás: Gáspár István és Orosz István
  • 10:45 – szentségimádás (zenei szolgálat: sülysápi Imádság Háza)
  • 12:30 – fakultációk
  • 15:30 – tanúságtétel: Simon Dávid
  • 16:00 – szentmise: Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök (zenei szolgálat: Pápamobil)
  • a szentmise után: közös éneklés, tánc

Fakultációk, műhelyek

A főelőadást és a szentségimádást követően 12.30-tól különféle választható programokon lehet részt venni. Ezek között megtaláljuk a „klasszikus” fakultációkat, de több kisebb létszámú műhely, találkozási lehetőség is várja a résztvevőket ránk. Megtalálja a helyét az, aki csendre, beszélgetésre vagy meghallgatásra vágyik – ismertették.

További információk találhatók a nagymaros.katolikus.hu oldalon.

'Fel a tetejéhez' gomb