Gubík László a Magyar Szövetség új elnöke, Pandy Péter az OT elnöke – VIDEÓKKAL


Hirdetés

„A Magyar Szövetség III. Országos Kongresszusán Gubík László személyében új elnököt választottak a küldöttek. A 150 tagú Országos Kongresszus 5 elnökjelölt közül választhatott: Becse Norbert, Cziprusz Zoltán, Gubík László, Gyimesi György és Pandy Péter. Gyimesi végül nem vállalta a jelöltséget és felszólalásában azt is kijelentette, hogy nem kíván az új elnökség tagja lenni” – áll a párt nyilatkozatában.

Gubík László évekig volt a Via Nova ifjúsági szervezet elnöke, amely szorosan együttműködik a párttal. Ezenkívül a martosi Esterházy Akadémia igazgatója is volt – minderről a ma7.sk portál számolt be részletesen.

Az új elnök első nyilatkozata alapján „egy modern és konstruktív, a magyar kisebbséget képviselő párt létrehozásán” szeretne dolgozni, amely egyben a nemzeti kisebbségek által lakott régiók érdekeit is képviseli.Gubík László évekig volt a Via Nova ifjúsági szervezet elnöke, amely szorosan együttműködik a párttal. Ezenkívül a martosi Esterházy Akadémia igazgatója is volt. 

Legfontosabb programpontjai között említette egy státusztörvény kidolgozását, amellyel párhuzamosan közjogi vitákat kezdeményezne a választási reformról. Szorgalmazza egy agytröszt felállítását, amely segítené a párt döntéshozatalát. Az új elnök tervei szerint a párt által felállított szakbizottságokban közösségi és civil szakemberek egyaránt helyet kapnak.

Gubík hozzátette, kezdeményezi egy szlovákiai magyar önkormányzati társulás felállítását, illetve számít a természetes szlovák szövetségesek partnerségére – írja a ma7.sk.

Hangsúlyozta, az új elnökség mandátuma három évre szól, a szlovák állampolgárság korábbi elvesztése nem akadályozza a munkája ellátásában. A következő parlamenti megmérettetésig, amely 2027-ben várható, eleget tud tenni a jelöltségéhez szükséges minden feltételnek.

Pandy Péter: kiegészítjük egymást Gubík Lászlóval

Az Országos Tanács újraválasztott elnöke hangsúlyozta, ugyan csalódott, hogy alulmaradt a pártelnöki székért folyó versenyben, de a pártegység megerősítése érdekében fontosnak érezte, hogy elvállalja az OT elnöki tisztségét.

Hozzátette, politikai hátterével alkalmasnak érzi magát arra, hogy a párt vezetésében, a választók megszólításában tandemben dolgozzanak Gubík Lászlóval, kiegészítsék egymás karakterét.

Őry Péter: Alelnökként a párt szakmai munkáját fogom erősíteni

Őry Péter elmondta, a párt vezetésébe visszakerülve folytatni fogja azt a szakmai munkát, amelyet az elmúlt években a Pro Civis polgári társulás élén is végzett.

A ma7.sk cikkében úgy fogalmaz: Őry fontosnak nevezte, hogy az új elnökség minél előbb elkezdje a munkát, és kijelölje az elnökségi tagok feladatkörét.

Így zajlott a tisztújítás

  • A kongresszuson 142 szavazólapot adtak ki, mindet le is adták. Becse Norbert 23, Cziprusz Zoltán 33, Gubík László 43, Pandy Péter 42 szavazatot kapott, egy szavazat érvénytelen volt. A második fordulóba Gubík és Pandy jutott tovább.
  • A második fordulóban Gubík László 77, Pandy Péter 61 szavazatot kapott, vagyis Gubík László lett az új pártelnök.
  • Gubík László megválasztott elnök Pandy Pétert javasolta OT-elnöknek, a párt alelnökének pedig Csenger Tibort és Őry Pétert. Az Országos Tanács elnöki tisztségére nem volt más jelölt. Az alelnöki tisztségekre többen is pályáztak. A helyi és járási szervezetek az országos alelnöki pozícióra Nagy Józsefet, Mózes Szabolcsot, Becse Norbertet, Gyimesi Györgyöt, Agócs Gergelyt, Viola Miklóst, Fekete Zoltánt, Őry Pétert, Zachar Pált, Cziprusz Zoltánt, Furik Csabát és Gergely Papp Adriannát jelölték. Többen visszaléptek, így a kongresszus Csenger Tibor, Őry Péter és Agócs Gergely közül választotta meg a két alelnököt.
  • Pandy Pétert egyedüli jelöltként megválasztották az Országos Tanács elnökévé. Csenger Tibor 75, Őry Péter 72, Agócs Gergely 71 szavazatot kapott, így az előbbi kettő lett országos alelnök.
  • Gubík László pártelnök bemutatta be az elnökségi tagok listáját, akikről ezt követően szavaztak. A jelöltek: Gergely Papp Adrianna, Herbácskó Anita, Pálinkás Évi, Nagy József, Paulisz Marián, Iván Tamás, Hájos Zoltán, Viola Miklós, Cziprusz Zoltán, Agócs Gergely, Zselinszky József, Pál Attila. A listáról egyben szavaztak a küldöttek.

Ezt lehetett tudni a kongresszus előtt

Az elmúlt év sikertelen választási szerepléseit követően szombaton tartja tisztújtó kongresszusát a Magyar Szövetség. Forró Krisztián, a párt jelenlegi elnöke nem indul újra a tisztségért, vagyis új elnöknek és újonnan felálló vezetésnek kell konszolidálnia a pártot és megtalálnia a kivezető utat a jelenlegi válságos helyzetből – olvasható a ma7.sk összefoglalójában.

A pártelnöki székre négyen pályáznak, legalábbis a kongresszust megelőzően Becse Norbert, a párt komáromi járási elnöke, Cziprusz Zoltán, Besztercebánya megyei képviselő, Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója és Pandy Péter, az Országos Tanács elnöke erősítette meg a nyilvánosság előtt, hogy vállalja a jelöltséget. A kongresszuson azonban még történhet visszalépés, vagy akár más jelölt neve is szóba kerülhet, akit a helyi szervezetek korábban jelöltek.

Az országos elnök személyéről, az Országos Tanács elnökéről, illetve az elnökség tagjairól 150 küldött dönt. Bár a platformokat a pártban eltörölték, a küldöttek összetétele a platformok korábbi arányaihoz igazodik, vagyis 75-en a korábbi MKP, 45-en az egykori Híd, míg 30-an az Összefogás soraiból kerülnek ki. A tisztújító kongresszust megelőzően a jelöltséget nyíltan felvállaló politikusokat az elképzeléseikről, terveikről kérdeztük, illetve a felvidéki sajtóban egyedüliként közös stúdióbeszélgetésre invitálta őket a ma7.sk portál.

Forrás: ma7.sk

'Fel a tetejéhez' gomb