Nagy változást jelentett be a kormány a csokkal kapcsolatban, itt vannak a részletek!


Hirdetés

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására: október 1-jétől könnyebben vehetik igénybe a csok pluszt, a falusi csok-ot és a Babaváró támogatást a speciálisan adózók és az őstermelők – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton.

A tárca közlemény szerint októbertől több tízezer speciálisan adózó önfoglalkoztató számára válik egyszerűbbé a csok plusz, a falusi csok és a Babaváró támogatás igénybevétele. Az egyszerűsítés jellemzően a KATA-t, átalányadót választó egyéni vállalkozókat, valamint mezőgazdasági őstermelőket érinti.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddigi 10, illetve 20 százalék helyett akár a bevételük 50 százalékát vehetik figyelembe jövedelemként a hitelbírálatnál.

Így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott 15, 30, illetve 50 millió forintos csok plusz-kölcsönnel, melyet a kormány egyszerre kombinált kamattámogatással és részleges tartozáselengedéssel, valamint szintén kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a Babaváró hitelt és a falusi csok-kölcsönt is. Mint írták: 

A jogszabály továbbá lehetővé teszi számukra, hogy az igényléshez elegendő legyen egy év  –ezen jogviszonyban eltöltött – társadalombiztosítási jogviszony igazolása az eddig elvárt két, illetve három év helyett

Végezetül a közleményükben azt is kiemelték, hogy a módosítások egyszerűbbé teszik az államilag támogatott otthonteremtési programok elérését a speciálisan adózó önfoglalkoztatóknak és őstermelőknek

A világon egyedülálló módon támogatja a családokat a magyar kormány

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk: Magyarország tizenöt éve a termékenységi mutatót nézve az uniós tagállamok között az utolsó, 27. helyen volt; akkor az unióban egy nőnek átlagosan 1,54, Magyarországon 1,23 gyermeke született.

Másfél évtized alatt az ország a 27. helyről a hatodik helyre jutott. 2023-ban öt ország volt Magyarország előtt: Franciaország, Románia, Bulgária, Csehország és Szlovákia

– minderről Rétvári Bence beszélt korábban, jelezve, a mutató az unióban valamelyest csökkent, 1,46 gyermek jut egy nőre, de Magyarországnak az elmúlt években magasabb számokat sikerült elérnie. A parlamenti államtitkár hozzátette: akkor, amikor egész Európában „demográfiai ősz” van, Magyarországon ezzel ellentétes a tendencia.

A magyar kormány számára kiemelten fontosak a magyar családok, ezen belül a határon túli magyar családok is, ezért több mint harmincféle támogatást biztosít számukra, ami egyedülálló a világon – minderről pedig Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) által szervezett Kárpát-medencei Családok Konferencián beszélt a héten.

Idén ötéves a családvédelmi akcióterv, amely hét intézkedést, a babaváró támogatást, a csok bővítését, a jelzáloghitelek elengedését, a négy vagy több gyermekes nők szja-mentességét, a nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatását, bölcsődefejlesztést és a nagyszülői gyedet tartalmazza. 

Forrás: KIM/vasarnap.hu

'Fel a tetejéhez' gomb