Ferenc pápa: Több gyermekre van szükség

Befogadásra és gyermekvállalásra buzdított Ferenc pápa csütörtökön Luxemburgban, valamint a háborúk jelentette tragédiákra hívta fel a figyelmet.

Egynapos luxemburgi látogatása során az egyházfő Henrik nagyherceggel és feleségével, Mária Teréziával, valamint Luc Frieden miniszterelnökkel és Jean-Claude Hollerich kardinálissal folytatott megbeszélése után elmondott beszédében köszönetet mondott Luxemburgnak a menekültek befogadása és integrálása terén elért eredményeiért, amelyeket példaértékűnek nevezett.

Ferenc pápa (b) Henrik luxemburgi nagyherceg társaságában a luxembourgi Findel Nemzetközi Repülőtéren tartott fogadási ünnepségen 2024. szeptember 26-án. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

Emlékeztetett arra, hogy Luxemburg lakosságának csaknem fele Európa és a világ más részeiből érkezett a nagyhercegségbe, ezért az ország „utat mutathat a migránsok és menekültek fogadására más államoknak is”.

„Ez az ország a második világháború lezárása óta jeleskedik az egyesült Európa felépítésében, amelyben minden ország, kicsi vagy nagy, fontos szerepet játszik, maga mögött hagyva a túlhajtott nacionalizmus és veszélyes ideológiák okozta megosztottságot és háborúkat” – fogalmazott az egyházfő.

„Az ideológiák mindig is a demokrácia ellenségei lesznek” – szögezte le, és sajnálatát fejezte ki, hogy „a megosztottság Európába is begyűrűzik”, és az ellentétek „őszinte megbeszélésére” szólított fel.

„Nem szabad kifosztani és tönkretenni közös otthonunkat, és nem lehet az út szélén hagyni sem népeket, sem társadalmi osztályokat”

– húzta alá.

Fontosnak nevezte továbbá, hogy az emberek és vezetőik életét „magas rendű lelki értékek” irányítsák, hozzátéve, hogy Luxemburg rendelkezik ezzel a képességgel, így lehetősége van kapcsolatokat építeni és barátságokat kialakítani.

A gyermekvállalásra kitérve Ferenc pápa elmondta: látta a születési statisztikákat, és

„több gyermekre van szükség”,

mert „Luxemburg jövőjét a gyerekek jelentik”.

„Nem azt mondom, hogy kevesebb kutya, több gyerek; azt Olaszországban szoktam mondani”

– tette hozzá az egyházfő, aki beszéde végén áldást kért a nagyhercegségre.

Csaknem 40 éve első alkalommal jár pápa Luxemburgban, ahol a Vatikán adatai szerin a lakosság 41 százaléka római katolikus. A nagyhercegségbe utoljára II. János Pál pápa látogatott el 1985-ben, és ő celebrálta Luxemburg történetének legnagyobb miséjét, amelyen mintegy 60 ezren vettek részt.

A luxemburgi hatóságok bejelentették, hogy a látogatás idejére több rendőrt vezényelnek a fővárosba, munkájukat pedig belga rendőrök is segítik majd.

A 87 éves katolikus egyházfő Belgiumba utazik tovább.

Szerdai audienciáján a pápa azt mondta, reméli, a látogatás „új ösztönzést” adhat az embereknek Belgiumban és Luxemburgban arra, hogy a hit felé forduljanak.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb