Most nem okoskodni kell, hanem védekezni

A legnehezebb órákban vannak az árvízi védekezésben résztvevők, azonban egyes ellenzéki politikusok most is a kormány bírálatával vannak elfoglalva.

Ezen sorok írása közben már a magyarországi szakaszon tetőzik a Duna, az árvízi védekezés a legkritikusabb óráiban van. Vízügyesek, katonák, önkéntesek és sok ezer ember megfeszített és összehangolt munkája kell ahhoz, hogy sikerrel járjunk és 2013 után most is meg tudjuk védeni a Duna vizétől az otthonainkat, értékeinket és ami a legfontosabb: az emberi életet. Sajnos ez utóbbi sem magától értetődő, hiszen ha a környező, áradás sújtotta országokra tekintünk, az elmúlt egy hétben mindegyikben volt halálos áldozata a természeti katasztrófának.

Itthon ezt sikerült elkerülni, és ezért mindenki óriási hálával és köszönettel tartozik a védekezésen dolgozóknak és a munka irányítóinak.

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik az összefogás álcája mögé bújva valami egészen mást csinálnak. Magyar Péter például napi szinten többször is posztol arról, hogy pártjának csapatával hol segíti éppen az árvízi védekezést, és naponta többször meg is köszöni az emberek önzetlen összefogását. Ezzel eddig még nem is lenne baj. Megsüvegelendő, ha egy ellenzéki politikus is kiveszi a részét a védekezésből önkéntesként, és a politikusi létben még azzal sincs gond, hogy ezt meg is osztja a közösségi médiában. Azzal már annál inkább, hogy nem telik el nap, amikor Magyar Péter ne bírálná a kormányt az árvízi védekezésben nyújtott teljesítménye miatt. És éppen

ez az, amivel lebuktatja magát, ami miatt kiderül, hogy számára az árvíz is csak egy politikai eszköz. Hiszen ha nem az lenne, akkor tényleg csak a védekezésre és az összefogásra koncentrálna, a kritikát későbbre hagyná.

Mert lehet, hogy van helye a bírálatnak, bár mivel nem vagyok szakember – és szerintem Magyar Péter sem az – nem érzek magamban kellő bátorságot ahhoz, hogy eldöntsem: minden ponton megfelelően zajlik-e a védekezés. De ennek nem is most van itt a helye. Addig, amíg itt a veszély, amíg a tetőzés nem hagyta el Magyarországot, amíg nem vagyunk túl a legkockázatosabb napokon, addig egész egyszerűen nincs itt a kritika ideje. Még a kormánnyal nem éppen baráti viszonyt ápoló Karácsony Gergely főpolgármesterben is van annyi belátás, hogy félreteszi a politikát, és csak arra koncentrál, hogy a védekezés sikeres legyen. Vagy ott van a Csepelen konfliktusba került Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd polgármester, akik minden nézeteltérésüket félretéve teszik a dolguk, és óvják a lakókat az árhullámtól. Ha Magyar Péternek valóban a védekezés sikere lenne a legfontosabb, ő is ugyanígy cselekedne.

Ráadásul a Tisza Párt elnökének néhány kijelentése kifejezetten félrevezető.

Számonkérte például, hogy a magyar honvédség miért nincs jelen aktívabban, még több katonával a gátakon. A valóság persze már nem érdekelte: a honvédség ugyanis annyi katonát tud az érintett helyszínekre küldeni, amennyit a védekezés irányítói, a vízügyi szakemberek igényelnek. Magyar Péter tehát nyugodt lehet: annyi katona van a gátakon, amennyi kell, amennyit a szakemberek szükségesnek tartanak. Persze ez őt valószínűleg egyáltalán nem érdekli, hiszen folytatja a katonaság és ezáltal az állam elleni hergelését.

Teszi mindezt úgy, hogy a védekezés eddig sikeres és az elmúlt 10 év fejlesztéseinek köszönhetően minden esély megvan rá, hogy ez az árhullám levonultáig így is maradjon. Rengeteg mobilgát, védmű és gátszakasz épült, vagy erősödött meg az elmúlt években, amelynek köszönhetően ma jóval kevesebb homokzsákra és így jóval kevesebb élő erőre van szükség, mint a 11 évvel ezelőtti hasonló árvíznél. A kormány tehát elvégezte a házi feladatát és folyamatosan végzi is, hiszen sem emberéletben, sem az ártéren kívüli anyagi javakban eddig kár nem esett. Minden más, minden hangulatkeltés pedig csak politika. Aminek nem most van itt a helye és az ideje.

'Fel a tetejéhez' gomb