A pápa magyarországi nagykövete: A kereszt Isten felénk irányuló szeretetének képe

Hazánk egyetlen Szent Vér-ereklyét őrző kegyhelye ünnepi díszbe öltözve várta szeptember 14-én a Pécsi Egyházmegye közösségeiből érkezett híveket. A bátai bazilikában a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa celebrált szentmisét.

Koncelebrált Felföldi László pécsi megyés püspök, Mayer Mihály nyugalmazott püspök, Nyúl Viktor bátaszéki plébános és az egyházmegye papsága, az asszisztenciában az állandó diakónusok szolgáltak.

Michael Wallace Banach mint a szentatya nagykövete, személyes képviselője Magyarországon, Ferenc pápa nevében köszöntötte a megjelenteket.

Felföldi László pécsi megyés püspök a bátai bazilikában. Fotó: Pécsi Egyházmegye

Az apostoli nuncius arról beszélt, hogy a kereszt a keresztény hit legnagyobb szintézise.

Ha el akarunk jutni az örök életre, Istennel, Jézussal együtt kell felmennünk oda, a kereszt útján

– mondta.

Szeptember 14-én ünnepli az Egyház a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét, mert ez az a nap, amikor 335-ben a tizenöt évvel korábban csodálatos módon újra felfedezett igazi kereszt ereklyéit kivitték a jeruzsálemi Szent Sír-templomból, hogy a keresztény hívők nyilvánosan fejezhessék ki tiszteletüket feléjük. De mindnyájan arra kaptunk meghívást, hogy ezt az ünnepet eleven módon ünnepeljük, lehetővé téve, hogy értelme átjárja mindennapi életünket – fogalmazott.

Sokan gyűltek össze szombaton a bátai bazilikában, szép számmal érkeztek hívek a Pécsi Egyházmegye más közösségeiből is. Fotó: Pécsi Egyházmegye

Azok számára, akik nem hisznek, a kereszt kizárólag a fájdalom és a szörnyű halál szimbóluma. A keresztre feszítés az ókori világban elképzelhető legrosszabb és legkegyetlenebb vég volt – mondta Michael Wallace Banach.

A hívők számára azonban a kereszt nem annyira a fájdalom, mint inkább a szeretet szimbóluma, amely megmutatta, hogy még az ilyen szenvedést is érdemes vállalni

– tette hozzá.

Jézus azt mondta az utolsó vacsorán:

„Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja a barátaiért.” (Jn 15,13) és Jézus pontosan ezt tette, amikor életét adta a kereszten, hogy mi élhessünk

– mondta.

A kereszt nem a gyötrelmes szenvedés, hanem Isten felénk irányuló mindent elsöprő szeretetének meghatározó képe – húzta alá.

Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa celebrált szentmisét szeptember 14-én a bátai bazilikában a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén. Fotó: Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegye oldalán, ahol az Apostoli Nunciatúra jóvoltából teljes terjedelmében elolvasható Michael Wallace Banach apostoli nuncius szentbeszédének magyar fordítása, összefoglalták a Szent Kereszt legendáját: eszerint a Szent Keresztet Szent Ilona, Nagy Konstantin császár édesanyja találta meg a 4. században. Kiásatta a kereszteket a Kálvária földjéből, ahonnan mindhárom kereszt és az INRI-tábla is előkerült, amelyet Pilátus az Úr keresztjére tűzetett. Nem lehetett azonban megállapítani, hogy a három kereszt közül melyik volt Krisztusé, ezért Makárius jeruzsálemi püspök mindhármat hozzáérintette egy halálos beteg asszonyhoz, aki az egyiktől meggyógyult. Így azonosították, melyik Krisztus keresztfája – írták.

Forrás:
Pécsi Egyházmegye
'Fel a tetejéhez' gomb