Rétvári Bence: A három börzsönyi kisvasúton évente 150 ezer utas is megfordul

A három börzsönyi kisvasúton, a szobin, a kemencein és a nagybörzsönyin évente 150 ezer utas is megfordul – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szombaton a 116 éves Nagybörzsönyi Erdei Vasút ünnepnapján, amelyen egy kerékpárszállításra alkalmas vasúti kocsit is átadtak.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a Pest vármegyei településen arról beszélt, hogy a három nagybörzsönyi kisvasút 150 ezer ember számára képes ma természetközeli élményt adni.

Ezt kormányzati támogatással sikerült növelni azzal, hogy a börzsönyi hajó-körjáratot évente 100 ezer utas veszi igénybe – jegyezte meg, hozzátéve, hogy sok kerékpárút létesült és híd épült Ipolydamásdnál. „Sok minden jött létre, ami fölvisz a hegyekbe, visz a Duna-parton és visz a vízen” – fogalmazott az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta, hogy a kormány minden évben szeretett volna hozzájárulni a kisvasutak fejlesztéséhez, ezért sikerült az elmúlt évtizedben mindhárom kisvasút elavult szakaszait felújítani.

Vagy egy pályaszakaszt sikerült felújítani, vagy egy mozdonyt, egy kocsit, egy megállót. Mindig történt előrelépés – hangoztatta az államtitkár.

Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Paulik Oszkár polgármesterer és Markója Szilárd üzemvezető (b-j) az új, kerékpárszállításra alkalmas vasúti kocsi átadásán a 116 éves Nagybörzsönyi Erdei Vasút ünnepnapján. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Kiemelte, „lassan összeértek” az elmúlt évek fejlesztései, mert nagy igény van arra, hogy a kirándulók a kerékpárjaikat is fel tudják vinni a járműre, és a most átadásra kerülő vasúti kocsival ez is megoldható.

Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, a fejlesztések hozzájárulnak a térség települési, területi, regionális és turisztikai fejlődéséhez, amelyek elősegítik a helyben boldogulást minden településen.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb