A kanadaiak kétharmada szerint túl sok külföldit enged be az országba a Trudeau-kormány

Bár Kanada hagyományosan bevándorláspárti or­szág, az utóbbi időszakban felerősödtek a lakos­ság bevándorlásellenes érzelmei. Egy friss felmé­rés szerint a kanadaiak 65%-a úgy véli, hogy a kormány jelenlegi bevándorláspolitikája túl sok új érkezőt enged be az országba. A megkérde­zettek több mint 75%-a szerint a bevándorlók nö­velik a lakhatási és egészségügyi költségeket – mutatott rá legújabb Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták, a júniusi Leger felmérés szerint a kanadaiak 44%-a negatívan tekint a bevándorlásra, ami 6 százalék­pontos növekedést jelent az előző, 2023 októberében végzett felmérés eredményeihez képest. Kanada 2023-ban közel negyedmillió (239 646) ideiglenes külföldi munkavállalót fogadott be, ami több mint kétszerese a 2018-ban beérkezett 108 988 főnek. A változás nyo­más alá helyezte a politikai vezetőket, hogy reagáljanak a növekvő ellenállásra.

Az utóbbi hónapokban Kanada számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy csökkentse az or­szágba érkező külföldiek számát. Marc Miller beván­dorlásügyi miniszter bejelentette, hogy minisztériuma értékeli a tartós letelepedési kérelmek számáról rendel­kezésre álló adatkat – írták.

Justin Trudeau miniszter­elnök kijelentette, hogy

kormánya csökkenteni fogja az ideiglenes külföldi munkavállalók számát.

A szövet­ségi kormány 2023 végén bejelentette, hogy az elkövetkező három évre befagyasztja az állandó lako­sok számának növelésére vonatkozó célokat, hogy a külföldiek beáramlását fenntartható szinten tartsák. A kormány hangsúlyozta, hogy a bevándorlás mértéké­nek összhangban kell lennie az ország gazdasági kapa­citásaival és infrastrukturális lehetőségeivel. A kor­mány korlátozta az alacsony bérű külföldi munkavál­lalók alkalmazását azokon a területeken, ahol a mun­kanélküliség meghaladja a 6%-ot, és eltörölte a pandé­mia idején bevezetett szabályokat, amelyek lehetővé tették a külföldi látogatók számára, hogy Kanadában kérjenek munkavállalási engedélyt.

Az elmúlt hóna­pokban a visszautasított vízumkérelmek aránya maga­sabb volt az elfogadottakhoz képest, mint a pandémia csúcspontja óta bármikor. Júliusban Kanada csaknem 6000 külföldi látogató – köztük diákok, munkaválla­lók és turisták – belépését tagadta meg, ami a legma­gasabb szám 2019 januárja óta.

Bár a bevándorlásellenes hangok erősödnek, Kanadá­ban a bevándorlást övező konszenzus változatlan. Az Environics Institute adatai szerint a bevándorlás álta­lános támogatottsága magasabb, mint az elmúlt évti­zedekben. 2023-ban a kanadaiak 54%-a támogatta a bevándorlást a felmérés szerint, ami komoly emelke­dést jelent az 1990-es években mért arányhoz képest, amikor az mindössze 30% körüli volt. Ez arra utal, hogy a lakosság nagy része továbbra is elismeri a be­vándorlás társadalmi előnyeit – ismertették.

Az ellenállás növekedésének fő oka a lakásválság: 2022-ben a válaszadók 15%-a, 2023-ban pedig már 38%-a gondolta úgy, hogy a bevándorlók jelenléte emeli a lakásárakat és csökkenti a helyi lakhatási lehe­tőségeket

Ennek ellenére a politikai intézkedések eredményei továbbra is kiábrándítóak: 2024 júniusá­ban kevesebb új lakás épült, mint 2022-ben. A beván­dorlással kapcsolatos „hagyományos” aggodalmak, mint a biztonsági kockázatok és a gazdasági terhek, nem mutattak erősödést.

– írták az elemzésben.

Az Environics felmérései szerint a kanadaiak fenntart­hatóbb és átláthatóbb bevándorlási politikát szeretné­nek. A lakosság 42%-a úgy véli, hogy a bevándorlók pozitívan hatnak a közösségekre, míg csak 9% gon­dolja, hogy negatív hatást gyakorolnak. Kanada lakos­ságának bevándorláspárti attitűdje tehát továbbra is erős, még akkor is, ha a bevándorlás körüli politikai viták egyre élesebbek – fogalmaztak.

'Fel a tetejéhez' gomb