Kemény Dénes: Aranyesélyes a férfi vízilabda-válogatott Párizsban, de szoros küzdelem várható

Szinte alig ért véget a labdarúgó-Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott csapatának is szurkolhattunk, a párizsi olimpia két hete alatt újra drukkolhatunk honfitársainknak. Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya a Vasárnapnak elmondta, hogy a férfi pólósok nagy eséllyel fognak arany medáliát kapni a nyakukba.

Teljes készültségben Párizs. Több tízezer ember felel az olimpia biztonságáért. Hogy látja, különösebb zavargások nélkül le tudnak zajlani az ötkarikás játékok?

1972-ben történt az a tragédia a müncheni olimpián, amikor az izraeli birkózók szállását megtámadták terroristák, azóta minden játék nagyon magas biztonsági szabályok szerint zajlik. Volt ideje a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak olyan szabályzatot lefektetni, amely tényleg garantálja a szabályszerű működést. Franciaországnak az elmúlt években volt tapasztalata terrorista akciók felszámolásában, így szerintem minden adott a sikeres rendezéshez. Ez sokszor olyan, mint a tű a szénakazalban, jóslásokba felesleges bocsátkozni, hogy lesz-e atrocitás.

A szövetségi kapitányként eltöltött 15 éve alatt mindent megnyert csapatával, három olimpián is diadalmaskodni tudott. Milyen éremesélyeket lát a párizsi olimpián?

Abból kell kiindulni, hogy Tokióban mindkét csapatunk bronzérmes lett. A fiúk nyilván mindig csalódottak, ha nincs arany. Ezüst, bronz, vagy hetedik hely volt Dohában, ez nekik visszahúzó erő volt. Ahhoz szoktatta az elmúlt évszázad a magyar szurkolót, hogy aranyérmeket szokott a magyar póló nyerni, legyen az Eb, vb vagy olimpia. Tokióhoz képest nyilván a fiúk előrelépést szeretnének, ezért dolgoztak, és hogyha a tapasztalatokat megnézzük, hogy ott min ment el a döntő, és ott levonták a következtetéseket, akkor egy lövés, egy védés. A lányoknál annyiban más a helyzet, hogy ott a tokiói bronz az nagyon jó volt, az első női érem az olimpián magyar pólóban.

Szombaton az Európa-bajnok hollandok elleni csoportmérkőzéssel megkezdi olimpiai szereplését a magyar női vízilabda-válogatott. Mennyire lesz kiélezett a harc?

A holland és az ausztrál meccsen fog múlni nagy eséllyel a csapatnak a helyezése ahhoz, hogy a túloldalról elkerülhesse az amerikaiak vagy a spanyolok csapatát. Ők erősebbeknek tűnnek a mieinknél. A negyeddöntőben tehát nem akarunk velük játszani. A hollandok még vb-t is nyertek nemrég, de a magyarok mindig megverték őket az elmúlt három-négy évben, így azt tudom mondani, hogy nekünk ők fekszenek. Ha a holland és az ausztrál meccsből be tudunk kerülni az első két helyre, akkor jó eséllyel játszunk vagy a göröggel, vagy az olasszal. Ha pedig elődöntős a csapat, akkor a maradék két meccsből egy győzelem már érmet érhet. Tokióban a csapatunk egy bronzérmes, nagyon erős orosz csapatot vert a bronzért, és most nincs orosz csapat. Ha a lányoknak jól jön össze a csoportmeccs, vagy a negyeddöntő, akkor simán meg tudják ismételni a tokiói eredményt, vagy még jobbat.

Az ausztrálokról azt is lehet olvasni, hogy öten covidosok lettek, a meccs augusztus elején lesz. Ez lehet hatással a magyar sikerre?

Nyilván, ha a covidot egy influenzának tekintjük, akkor mire sorra kerül, hogy az ausztrálokkal játszunk, szerintem addigra mindenki egészséges lesz. Ha viszont van olyan covid-szabályozás, hogy megjelöljük, meddig nem játszhat valaki, vagy törlik az olimpiai csapatból, és most itt Ausztrália azért nem Marseille-távolság, de akkor is pótolni kell a játékosokat. Két éve már nincs jelen tartósan a koronavírus-járvány, de még azért tapasztalható, hogy ezt a betegséget kiemeltebben kezelik a többinél.

Aranyesélyes az olimpián Szilágyi Áron, a férfi kardcsapat, Milák Kristóf úszó, de a férfi vízilabdacsapat is a legfrissebb toplisták szerint. Ön hogy látja, meglesz most is a legfényesebb érem?

Ez nem kérdés, az a rossz hír, hogy rajtuk kívül van még öt. Az első és a kilencedik csapat között most van egy gól különbség. A tulsó csoportból ki fog esni most és nem fog a nyolc közé kerülni egy olyan csapat, amelyik biztos, hogy nagyon szoros meccseket fog játszani a négy továbbjutóval, mert ott van az Egyesült Államok, Olaszország, Montenegró, Horvátország és Görögország. És ezekből a nagyon jó csapatokból egy a nyolcba sem fog jutni. A mi oldalunkon van Szerbia, Spanyolország és Franciaország és Japán. Ez utóbbi kireszelte a körmeit, azt lehetett látni, hogy itt a Margit-szigeten egy vasárnapi meccsen csak mi tudtuk őket megverni. Nagyon kiélezett küzdelem volt, már őket sem lesz olyan könnyű kipöckölni.

Címlapkép: A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb