Ferenc pápa: A háború elveszi a gyermekek mosolyát 

A Szentatya szeptember 6-án, szerdán délelőtt az általános kihallgatást megelőzően a VI. Pál teremben fogadta az ukrán görögkatolikus egyház szinódusának püspökeit. A találkozóról a Magyar Kurír számolt be a Vatikáni Sajtóközpont által kiadott közlemény alapján. 

A kétórás megbeszélés elején Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán nagyérsek mondott köszöntőt, aki felidézte, hogy hazája milyen fájdalmas helyzetben van, és megköszönte, hogy Ferenc pápa mindig szeretettel fordul feléjük. 

A Szentatya figyelmesen meghallgatta a hozzá intézett szavakat, majd kifejezte együttérzését és fájdalmát aziránt, amit az ukránok átélnek, és elmondta, hogy mennyire fájdalmas számára a tehetetlenség a háborúval szemben, amely „ördögi dolog, pusztítani akar”, és külön megemlékezett az ukrán gyerekekről, akikkel a kihallgatások során találkozott: 

„Néznek rád, és már elfelejtették, milyen mosolyogni.” Hozzátette:  a háború „elveszi a gyerekek mosolyát”.

Ferenc pápa meghallgatta a több imádkozásra való kéréseket, majd amellett döntött, hogy októberben a rózsafüzér imádságot a békéért, az ukrajnai békéért mondják, különösen a kegyhelyeken.

A címlapképen Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a Vatikán VI. Pál pápa termében 2023. augusztus 23-án. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

'Fel a tetejéhez' gomb