Minden idők legsikeresebb Európa Játékok-szereplésén van túl a magyar csapat

A magyar delegáció 37 éremmel: 10 arannyal, 9 ezüsttel és 18 bronzzal zárta a viadalt, aminek köszönhetően végül az előkelő nyolcadik helyet szereztük meg az éremtáblázaton.

Minden szinten felülmúltuk a korábbi szerepléseinket, érmek és aranyérmek tekintetében is magasan most teljesítettünk a legjobban. 2015-ben az első Európa Játékokon, Bakuban 7 aranyat és összességében 19 érmet szerezve a 12. helyen végeztünk az éremtáblázaton. A környező országok többségét megelőztük, Szerbia és Ukrajna viszont előttünk végzett.

4 évvel később a minszki multisporteseményen érmek számában szintén 19-nél álltunk meg, de ebből már csak négy volt arany, így az éremtáblázaton eggyel hátrébb csúsztunk, és a 13. pozícióban végeztünk.

Ehhez képest tényleg nagy ugrás volt a mostani, tízszer hallgathattuk meg a magyar himnuszt, de dobogós helyezésekkel is bőven el voltunk kényeztetve, aminek köszönhetően előre is léptünk az éremtáblázaton egészen a 8. helyre. A házigazda lengyeleknek korábban sohasem sikerült megelőzniük minket, hazai pályán azonban ők is odatették magukat, kereken 50 érmet szerezve a hatodik helyen végeztek.

De kinek is köszönhetjük ezeket a csodás magyar pillanatokat? Pár nappal az esemény befejezése után ideje felidéznünk!

Valószínűleg mindenkinek Pekler Zalán neve ugrik be elsőre, aki szépen halmozta az aranyérmeket az Európa Játékokon, hat versenyszámából négyet meg tudott nyerni, a kisöbű szabadpuska összetettjének aranya pedig egyben olimpiai kvótát is jelentett a magyar sportlövészet számára. Ezen kívül megnyerte még Mészáros Eszterrel a légpuska vegyes csapat döntőjét, Hammerl Somával és Péni Istvánnal az oldalán pedig két további számban nem találtak legyőzőre.

Wroclaw, 2023. június 23.
Pekler Zalán a férfi légpuska 10 méteres alapversenyén a krakkói központú Európa Játékokon a wroclawi sportlövész központban 2023. június 23-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

A nehéz kezdés ellenére jól szerepeltek a teqballosok is, azok után, hogy egyéniben nem sikerült érmeket szereznünk, előbb a vegyes páros gázolt végig a mezőnyön, majd a női és a férfi páros is magabiztos menetelést mutatott be Krakkóban.

Kajak-kenuban „mindössze” egyszer állhattunk fel a dobogó tetejére, Varga Ádám komoly erődemonstrációt tartott K1 500 méteren, utcahosszal nyerte meg a versenyt. Ezen kívül még négy érmet lapátoltak össze a mieink, Gazsó Alida Dóra kétszer is felállhatott a dobogóra, egyesben 500 méteren ezüstöt, míg Csipes Tamarával K2 500-on bronzérmet szerzett. Kenusaink sem hagyták el üres kézzel Lengyelországot, Bragato Giada és Nagy Bianka C2 500 méteren lett harmadik, és szintén bronzérmes lett Kiss Ágnes is a kenu egyesek 500 méteres versenyén.

Vívásban is sikerült szerencsére minden színű érmet szereznünk, de talán nem azok hozták a sikereket, akiktől a leginkább vártuk. Az aranyérmet ugyanis a Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor összeállítású férfi párbajtőrcsapat szállította. Legutóbb a 2010-es lipcsei Európa-bajnokságon tudott diadalmaskodni ebben a számban a magyar csapat, 13 éves rossz szériára sikerült most pontot tenniük a srácoknak.

Krakkó, 2023. június 30.
Az aranyérmes magyar csapat, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely (b-j) a férfi párbajtõr csapatverseny eredményhirdetésén az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában 2023. június 30-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Nem sok hiányzott a női kardcsapatnak sem, hogy a világbajnokság után az Európa Játékokat is megnyerje, az elődöntőben azonban Olaszország útját állta a lányoknak, szerencsére a vereség nem törte össze őket és a bronzcsatát már magabiztosan megnyerték.

A női párbajtőr csapatunk viszont eljutott a döntőig, és sokáig úgy tűnt, hogy győztesen hagyják majd el a pástot, a rutinos franciák azonban le tudták dolgozni a hátrányukat, a végén pedig egy tus döntött, amit sajnos nem a mieink vittek be, így ezúttal meg kellett elégednünk az ezüsttel, csalódásra viszont semmi okunk, hiszen egy nagyon fiatal válogatottról van szó, akik még okozhatnak meglepetéseket az elkövetkező években.

A csapatérmek után pedig essen szó az egyéni érmekről is, hisz ebből is volt három. Szilágyi Áron valószínűleg fényesebb éremről álmodozott a verseny előtt, de sajnos ezúttal egy bronzéremmel kellett megelégednie. Az elődöntőben a grúz Sandro Bazadze most kifogott rajta, de remélhetőleg az olimpián majd Áron számára jön ki jobban a lépés.

A másik egyéni bronzérmünket pedig Kun Anna szerezte, aki így két éremmel a zsebében utazhatott haza, hiszen tagja volt az ezüstöt szerző női párbajtőr-válogatottnak is. A legfényesebb egyéni vívóérmet a tőröző Pásztor Flóra nyakába akasztották, a döntőben a lengyel Walczyk-Klimaszyk már túl nagy falatnak bizonyult a számára.

Közel járt az aranyéremhez a férfi strandkézilabda-válogatott is, akik egy végletekig kiélezett döntőben végül szétlövésekkel kaptak ki Spanyolországtól. Szintén ezüstérmes lett a Madarász-Ecseki asztalitenisz vegyes páros és a Koleszár Mihály, Réti Kamilla alkotta öttusa vegyes váltó. Öttusában még két további érmet szedtek össze a magyarok, harmadik lett a női csapat és egyéniben Bőhm Csaba is, aki ezzel olimpia kvótát is szerzett. A hölgyeknél Gulyás Michelle váltotta meg a repülőjegyét a párizsi olimpiára. Bronzérmet szerzett a triatlon vegyes váltó is, így végül Kiss Gergely, Bragmayer Zsanett, Dobi Gergő és Kropkó Márta sem utazott haza üres kézzel Lengyelországból.
Utoljára, de nem utolsó sorban pedig térjünk át a küzdősportokra, ahol rengeteg babér termett nekünk a 2023-as Európa Játékokon. A magyar küldöttség utolsó aranyérmét a kick-boxos Bálint Martin szerezte, aki a 74 kilogrammosok között férfi pointfightingban lett a legjobb.

Rajta kívül még két magyar kick-boxos is érdekelt volt a finálékban, de Féső Lajosnak light-contactban és Busa Andreának pointfightingban sajnos nem jött össze a bravúr, így a második hellyel kellett vigasztalódniuk. Öt további bronzéremmel gazdagadott még a magyar csapat, harmadik lett Kondár Anna, Száraz Gergő, Czégény Cintia, Török Szonja Hajnalka és Veres Richárd is.

Taekwondósaink sajnos lemaradtak az aranyéremről, de Márton Luana révén egy ezüstöt, míg Patakfalvy Luca és Bailey Kelen révén egy-egy bronzérmet azért szereztünk. Ökölvívóink is boldogan térhettek haza Krakkóból, bár nyerniük egyiküknek sem sikerült, de Hámori Luca és Kovács Richárd harmadik helye egyben olimpiai kvótát is jelentett.

A címlapképen a magyar csapat az Európa Játékok záróünnepségén Krakkóban, a Henryk Reyman Városi Stadionban 2023. július 2-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

'Fel a tetejéhez' gomb