Ferenc pápa: Jézus gondoskodott rólunk

A katolikus egyházfő mikroblogján megjelent üzenetében Jézust a sebesült emberhez lehajoló, azon segítő irgalmas szamaritánussal azonosította.

Ferenc pápa Twitter-üzenetében a nagy ismertségnek örvendő bibliai történet, az irgalmas szamaritánus esete kapcsán osztotta meg gondolatát. A Szentatya hivatalos csatornáján – melyet még XVI. Benedek pápasága alatt indítottak, s amelyet közel tizennyolc millió felhasználó követ – azt írta:

Mindegyikünk sebesült ember, és Jézus a szamaritánus, aki odajött hozzánk, és gondoskodott rólunk.

Az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédben (amelyet Lukács evangéliuma rögzített) Jézus arról beszél, ki is a felabarátunk, miután írástudók rákérdeztek erre a Mestert hallgatva. A történet háttere, hogy a zsidó nép és a szamaritánusok között mély konfliktus, hovatovább gyűlölködésig fajuló ellentét húzódott. A történetben azonban az útonállók által megtámadott zsidó utazón éppen egy szamaritánus segít önzetlenül, miután többen is szó nélkül elmentek mellette az úton. 

Az “irgalmas szamaritánus” kifejezés a köznyelvben a mai napig a segítőkész, önfeláldozó, a másikhoz szeretettel közeledő és gondján segíteni akaró ember szinonimája. Jézus arra biztatta az őt kérdezőket, hogy ők is a szamaritánushoz hasonlóan cselekedjenek.

Az eredeti bejegyzés itt tekinthető meg

Iratkozzon fel hírlevelünkre