Dr. Lévai István Zoltán: Karácsony Gergelyék a politikában zöldek, de a valóságban nem

A baloldali kerületvezetés ellenére a Fővárosi Önkormányzat elállt a XVIII. kerület több éve megtervezett Üllői út bizonyos szakaszának felujításától, de mivel a jelenlegi városvezetés kampányígéretet tett, így az önkormányzat saját pénzen tesz látszat lépéseket az út „foltozgatására”.

Dr. Lévai István Zoltán, a XVIII. kerület Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője lapunk megkeresésére elmondta, hogy a kerület infrastrukturálisan meglehetősen elmaradott volt, amikor pedig átvették a vezetését 2010-ben,

12 milliárd forintnyi adósságot hagyott rájuk az előző irányítás.

A képviselő beszámolója szerint emiatt, míg a kormány át nem vállalta a kerület adósságát, az önkormányzat hónapról hónapra élt, azután csatornafelújításba kezdhettek 2013-ban, amelyet 2015-ben sikerült is befejezni. Dr. Lévai István Zoltán hozzátette, hogy ennek köszönhetően a kerületben összesen 100 km csatorna épült meg, amelyre 7200 család tudott rákötni.

A politikus elmondása alapján, a jövőbeni tervek között kiemelten szerepelt az Üllői út XVIII. kerületi szakaszának felújítása, ami a főváros tulajdonában áll.

„A 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére kihúzta a listáról, pedig a kerületben járva a Havanna piac átadási ünnepségén 1 milliárd forintot igért az Üllői út felújítására. Ekkor még a BKK és a Fővárosi Vízművek teljes közműcsrében és forgalom technikai változtatásokban gondolkoztak” – tette hozzá Dr. Lévai István Zoltán.

A képviselő azt is hozzátette, hogy mivel a kerület DK-s polgármesterének, Szaniszló Sándornak kampányígérete volt az Üllői út felújítása, így Karácsonyék elállása miatt kénytelen az önkormányzat pénzén – más fontos dolgoktól elvonva a forrást – elvégezni a munkát. Dr. Lévai István szerint ez nem lesz több látszat felújításnál, miután

a tervek szerint a gyakori csőtörés ellenére, csupán a kopóréteg cseréjét végzik el.

„Ez egy fontos kampányberuházása lesz a kerületvezetésnek 2024-re, amit egyébként a Fidesz-KDNP képviselői is megszavaztak. Viszont nem hiszem, hogy ebben a formában hosszútávú megoldást jelentene a kerületnek” – mondta Dr. Lévai István Zoltán, majd hozzátette: a Fidesz-KDNP teljes mértékben a felújítás mellett áll, de azt szeretnék, hogy inkább apróbb léptékben, rövidebben, de teljes körűen kerüljön felújításra az útszakasz.

A Fidesz XVIII. kerületi képviselője arról is beszámolt, hogy az Alacska úti lakótelep a főváros tulajdonában álló nagyobb zöld területét eladásra kínálja a Fővárosi Önkormányzat. A kerület lakói és

a Fidesz-KDNP képviselői is csak hirdetésből tudták meg, hogy a terület eladásra kerül.

Elmondása alapján az itt élők aláírásgyűjtésébe kezdtek, mivel az érintett övezet hosszú ideje a szabadidős tevékenységek központja, a lakótelepen élők itt sétáltatják a kutyákat, valamint a területen található egy szánkódomb is. 

Dr. Lévai István Zoltán tájékoztatása szerint nincs tudomásuk arról, hogy a területet a kerületi önkormányzat venné meg, így valószínű ingatlanfejlesztő fogja megvásárolni – bár az ügyről a polgármester és a főváros is hallgat. „Amíg a Fidesz-KDNP adta a kerület vezetését, addig folyamatosan lobbiztunk, hogy a kerület megkaphassa ezt a zöld területet és már a parkosítási tervek is megvoltak, de ezt a jelenlegi vezetés nem vette figyelembe” – mondta a képviselő.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a sokasodó beépítések miatt egyre jobban fogy a kerület zöld területe annak ellenére, hogy egy évvel ezelőtt a kormány tűzifaprogramjára reagálva a kerület baloldali vezetése még attól félt, hogy a kormány fakivágásba kezd a kerületi erdőkben.

„A politikában zöldek, de a valóságban nem” – mondta Dr. Lévai István Zoltán arra reagálva, hogy a főváros zölt területeinek eladása nem ellentétes-e Karácsony Gergely zöldesítési programjával.

A képviselő példának hozott fel egy másik esetet is, amelyben egy eddig beépítetlen terület intenzív ingatlan fejlesztésének adtak „zöld” utat: a volt Erdért telep helyén egy 800 lakásos lakóparkot hagyott jóvá a DK-s kerületvezetés.

„Egy jelenleg üres terület még 800 lakással fog bővülni. Az úthálózat és szolgáltatások, mint például óvoda, gyógyszertár hiányának megoldása, amire nagy szükség lenne, nincs napirenden. Ezek már nem fontosak, számukra az a lényeg, hogy a maximális profit meglegyen” – mondta Dr. Lévai István Zoltán.

A címlapkép forrása: Facebook/Dr. Lévai István Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb