Politizálhat-e egy pap vagy egy lelkész?

A 777 Blog közéleti podcastet indított, amelyben azt a kérdést szeretnék körüljárni, hogyan kell viszonyulnia egy mai kereszténynek a politikához. Az első rész bevezetőjében Martí Zoltán főszerkesztő egyértelművé teszi: nem pártpolitikáról, hanem a közélet mindenkit foglalkoztat kérdésiről fognak beszélgetni.

Hogyan érdemes hozzáállnia egy kereszténynek a politikához? És ha az illető pap vagy lelkész? Politizálhat-e Isten szolgája a szószékről? És a Facebookon? Hol van a határ – és azt ki húzza meg? Ezekről beszélget a Közért podcast első adásában Martí Zoltán főszerkesztő és Bedekovics Péter református lelkész.

A református lelkész szerint az emberiség, a politika és a vallás létezése óta folyamatosan visszatérő kérdés, hogy ezek hogyan viszonyulnak egymáshoz. Ennek alátámasztásához egy újszövetségi részt hoz fel példának, amikor Jézust arról kérdezték, hogy kell-e adót fizetni a császárnak.

Jézus akkori válasza ma is sokatmondó számunkra: 

„Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené!”

Bedekovics Péter az első adásban kifejtette, hogy szerinte Magyarországon manapság mindent átsző a politika, ami sok indulatot, érzelmet vált ki az emberekből. A lelkész szerint bár a pártpolitikából ki kell maradniuk az egyházi vezetőknek, a közügyekbe igen is bele kell szólniuk.

A podcastben az a kérdés is felmerült, hogy vajon szét lehet-e választani a magánembert az egyházban betöltött tisztségétől. A református lelkész határozott nemmel felelt, ugyanakkor szerinte attól, hogy megvan a véleménye, azt nem kell képviselnie a szószékről, mert azzal tudatosan befolyásolná a híveket.

Szó volt még arról, hogy mennyire teszi tönkre a szent közeget az egyházban a politika, illetve hoögy a politizálás része-e a misszós tevékenységnek. 

A Közért podcast sorozat első adása itt hallgattható meg.

'Fel a tetejéhez' gomb