„Ahhoz hogy a nőket megbecsüljék, igenis meg kell őket nevezni”

Az Európai Parlament decemberi iránymutatása szerint a plenáris üléseken a tolmácsoknak semleges szavakat kell használniuk, melyek nem utalnak a nemiségre.

Az iránymutatások alapján több olyan szót is mellőzni kell a használatból, mely bármely nemre utal. Ezáltal nemkívánatos szó lenne a „fireman”, melyben a „man” tag a férni nemre utal; helyette a „firefighter” szó lenne használatban.

Nem kicsi zárójelben jegyzendő meg, hogy az emberiséget jelentő „mankind” is inkorrektté válik, helyette a „humanity” lenne az új módi, mely lényegében még Neil Amstrong holdra szállásának híres „that’s one small step for a man, one giant leap for mankind” (kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek) hangzatú mondatát is felülírja.

A jelenség egyébként nem új keletű; körülbelül tíz éve kezdett el kialakulni a gendersemleges szavak használatára irányuló affinitás az Egyesült Államokban, amelyeket a mai eltúlzott liberális mozgalmak egyre inkább csak felerősítenek.

Kanadában például 2010-ben kezdeményezték először az ország nemzeti himnuszának szövegmódosítását. A kezdeményezés hatására mára már minden kanadai a gendersemleges változatot használja a korábban énekelt „fiaid” szó átírásával: az „in all thy sons” helyett már az „in all of us” használatos. Hasonló volumenű volt a 2014-es svédországi nyelvváltoztatás, mely során megalkották a semleges névmást; a hímnemű „han” és a nőnemű „hon” névmásokból megszületett a „hen”.

Simon János politológus szerint

az Európai Uniónak ennél fontosabb problémái vannak.

Érdemes lenne inkább olyan valós problémákkal foglalkozni, mint például Ukrajna jövője, mondja a szakember. Európa jövője fontosabb; periférikus kérdésekkel próbálják elvonni az energiáját, teszi hozzá Simon János.

A politológus úgy látja, ez a fajta látásmód „biztos út lenne a lemaradáshoz”. Szerinte azonban hiába rögzítenek valamit Brüsszelben, nem fogják megszüntetni a nemek jelentését. „Ha megszüntetnék a nemeket, azzal nem segítenénk azon, hogy ez EU védekezési szövete erős legyen.”

A gendersemleges szavak egyébként túlnyomó többségben a nőkről próbálja levenni a megkülönböztető „terhet”. Ezzel kapcsolatban Simon János elmondta, hogy véleménye szerint a nők jogaiért kellene küzdeni, nem pedig a nők nemét kell megszüntetni,

egyértelművé kell tenni, hogy a nők ugyanolyan társadalmi szereplők,

hiszen ahhoz hogy a nők meg legyenek becsülve, igenis meg kell őket nevezni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre