Önjelölt hallgatói érdekvédők

A mai nap során a KettősMerce.hu közölt videót az úgynevezett Hallgatói Szakszervezet szerepléséről az Educatio Kiállításon.  „Mi, a Hallgatói Szakszervezet, egyetemi diákok vagyunk, mozgalmunk elsődleges célja a hallgatók érdekképviselete” – így kezdődik annak az egyesületnek a nyilatkozata, amely ma az Education megzavarta Horváth Zita helyettes államtitkár előadását. Az úgynevezett Hallgatói Szakszervezet önmagát a felsőoktatási hallgatók szócsöveként akarja beállítani,

holott nyilvánvaló, hogy semmilyen felhatalmazása és legitimitása nincs

a hallgatói érdekek képviseletére.

A hallgatók érdekeinek képviseletére már a 90-es évek elejére óta létezik egy intézmény – ez a hallgatói önkormányzat. E kérdésről a felsőoktatási törvény vonatkozó része kimondja:

„A felsőoktatási intézményekben a hallgatói érdekek képviseletére – a felsőoktatási intézmény részeként – hallgatói önkormányzat működik… A hallgatók országos képviseletét – a 63. §-ban meghatározott kivétellel [amely a doktoranduszhallgatók képviselére vonatkozik – vasárnap.hu] – a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája látja el.”

Ezek a hallgatói önkormányzatok azok, amelyek tagjai jelen vannak az egyetemek és karok legfőbb döntéshozó szerveiben, tehát lokális szinten képviselik a hallgatók érdekeit. Az egyes HÖK-ök munkáját országos szinten pedig a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, vagyis a HÖOK koordinálja. 

A hallgatói érdekképviselőket a felsőoktatási törvény értelmében maguk a hallgatók választják még, ellentétben a Hallgatói Szakszervezet tagjaival, akik önmagukat nevezték ki erre a feladatra.

A Hallgatói Szakszervezet egyébként nem is titkolja azt, hogy kifejezetten a demokratikusan működő hallgatói önkormányzatok ellen jött létre:  „Mi vagyunk azok, akik nem szavaznak a HÖK-választásokon” – írják magukról.

A Hallgatói Szakszervezet tehát egy olyan feladatot igyekszik ellátni, amely a hallgatói önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Amennyiben a hallgatók részéről kritika érkezik a felsőoktatást érintő változások kapcsán, azt ezeknek a szerveknek a feladata tolmácsolni és nem az Education hőbörgő, önjelölt politikuscsemetéknek. 

Az egyesület decemberi 8-i nyilatkozatában azzal népszerűsítette magát, hogy ők voltak azok, akiknek köszönhetően láthattuk decemberben a

„Kossuth térre költöző tudást és kultúrát” .

No, hát azt már láttuk, és többet nem kérünk belőle, köszönjük szépen! 

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

'Fel a tetejéhez' gomb