#NapiPápa: Isten fényének önzetlen szeretete – a pápa miséje Vízkereszt ünnepén

Vízkeresztet szokás másképpen az Epifánia ünnepének is nevezni, amely magyarul megjelenést, jelenlétet jelent, utalva ezzel arra, hogy Jézus Krisztus ekkor „vált” az emberiség megváltójává. Ekkor nyilvánult meg az Úr akarata is – a pápa értelmezésében felettébb meglepő módon, hiszen a Szentírás a föld hatalmasait állítja kontrasztba azzal az egyszerű kis jászollal, ahol Jézus született.

A pápa szerint akár a világ akkori központjában, Rómában is születhetett volna Jézus, és akkor lehet, hogy a római birodalom hamar tér át a keresztény hitre. Ez azonban nem Isten útja lett volna, ő ugyanis „nem azokhoz megy elsőként, akik a saját fényükben dicsőülnek.

Isten felajánlja magát, de senkire sem erőlteti rá magát. Felvilágosít, de nem kápráztat el – fogalmazta meg a Szentatya.

A pápa kiemelte azt is, hogy az egyház  nem az „emberiség napjaként”, hanem inkább holdjaként értelmezhető.,

„Amelynek árnyékai azt a valós fényt tükrözik, amely az Úré. Ő a mi világunk fényforrása.”

S ez a fény Isten önzetlen szeretetében testesül meg. Ez a fény azokban világít, „akik szeretnék ezt magukévá tenni”, akik tesznek azért, hogy az övék lehessen. 

Így tettek a Napkeleti Bölcsek is, akik korábbi életükhöz képest egy másik utat választottak: az önzetlen szeretetét. Elhagyták otthonukat és jólétüket cserébe azért, hogy zarándokok lehessenek Isten útján. 

„Mert csak azok, akik készek világi javaikat hátrahagyni és elindulni ezen az úton, csak azok érthetik meg Isten rejtélyeit”.

Ők azok, akik nemcsak tudomásul veszik a Megváltó születését, hanem el is mennek hozzá és leborulnak előtte. „Nem ezek voltak az eredeti terveik, de készek voltak arra, hogy új utakat járjanak be” – fogalmazott a pápa. 

Az ajándékok is szimbolikusok voltak, amelyeket magukkal hoztak: az arany által azt adták Istennek, amely a világi értékek közül a legbecsesebb az emberek számára, a tömjén az imádságra való hajlandóságot jelképezi, a mirha gyógyító hatása által az elesettek megsegítésének jelképe volt. Tevékenységükkel tehát példát szolgáltattak a keresztény hívők számára is. 

(Forrás: Vatican News)

'Fel a tetejéhez' gomb