Napokig nyüszített, így találtak a hegyimentők a magára hagyott medvebocsra

Noha legyengült állapotban volt a később Marosvásárhelyre szállított vad, mostanra már megerősödött – adta hírül a Székelyhon.ro. Mint írják, nyüszítését már egy nappal korábban is hallani lehetett.

Szőcs Tibor, a szentegyházi hegyimentő-alakulat vezetője elmondta, az értesítéskor éppen a környéken dolgoztak a turistaösvények felszabadításán, így hamar a helyszínre siethettek. A bocsot a turistaösvényen, az Almási-barlang közelében találták meg, magányosan. Noha az állat nem volt agresszív, hangos nyüszítése miatt attól tartottak a hegyimentők, hogy odavonzza a többi vadat, így biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a vadőrök segítségét kérik az akcióhoz.

Végül gond nélkül sikerült elszállítani Szentegyházára a rémült bocsot.

„Azonnal lezártuk a turistaösvényeket, hogy biztonságosan lehozhassuk a kis medvét, hiszen nem akartuk, hogy veszélyes helyzet alakuljon ki a kíváncsiskodók miatt. Noha ellenőriztük a helyszínt, nem találtunk arra utaló nyomokat, hogy az anyja miért hagyhatta magára a bocsot. Vélhetően megsérült” – mondta Szőcs.

Az akcióban szintén részt vevő Kósa Csaba Attila szentegyházi állatorvos a Székelyhonnak elmondta: nagyjából kéthónapos, hím bocsról van szó. Megtalálásakor egy kisebb sérülést tapasztaltak a bal szemén, és nagyon dehidratált állapotban volt, három-négy napja nem táplálkozhatott. Éppen ezért rögtön az állatorvos rendelőjébe szállították a vadat, ahol glükózos oldattal próbálták felerősíteni.

A Hargita Megyei Környezetőrség vezetőjének felügyeletében Szovátán átadták a bocsot a marosvásárhelyi Vets4Wild Romania szervezetnek, további kezelésekre. Kósa információi szerint most már jó állapotban van a kölyök – három-négy óránként etetik, így súlyban is gyarapodott –, amelyet Béla névre kereszteltek.

A kis medve hamarosan a balánbányai visszavadító központba fog kerülni, ahol már várja őt egy hasonló korú, Gombóc nevű társa.

Jellemzően nem szokták magukra hagyni ilyen korú bocsaikat az anyamedvék, ezért az állatorvos is csak találgatni tud, hogy mi történhetett – az a legvalószínűbb, hogy megsérült a nagyvad.

Forrás: Székelyhon.ro

Kiemelt kép forrása: Szentegyházi hegyimentő-alakulat

'Fel a tetejéhez' gomb