Prőhle Gergely lett a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője

„Iskoláinkban naponta több tízezer gyerek tanul, őket kell tudatosan megszólítani az evangéliummal, vagyis az örömhírrel, úgy, hogy az olyannyira közkedvelt okos eszközöket is bevonjuk ebbe – nem helyettesítve persze a valódi közösséget. Örülök annak, hogy az ország második legjobb középiskolája, a Deák téri Evangélikus Gimnázium például nagyon jó eredményeket ér el, pedig az intézmény nem az infrastruktúrája miatt közkedvelt, hiszen egy XIX. századi épületről van szó.”

Prőhle Gergely szerint a fiatalokat úgy kell megszólítani az evangéliummal, hogy a közkedvelt okos eszközöket is be kell vonni ebbe, nem helyettesítve persze a valódi közösséget. Az evangélikus közösséghez tartozás örömét kell megismertetni a gyerekekkel, ami biztosítja a gyülekezetek jövőjét is.

Kitért arra is, hogy „a XXI. században egyházellenesnek lenni egész egyszerűen badarság.” Főképp, mert „az elmúlt néhány év tapasztalata azt mutatja, hogy a felvilágosodás zászlóvivői, köztük az egyházellenesek, valamint a keresztény egyházak hívei látványos sorsközösségbe kerültek az iszlám fenyegetés hatására. A civilizációk harcában sokkal jobb esélyekkel indulunk, ha ezt a sorsközösséget mindkét tábor felismeri és nem egymást nyírja.”

A migrációval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a keresztény közösségeknek „világosan különbséget kell tenniük migráns és menekült között.” (…) „A politikai kommunikáció szükségképpen leegyszerűsítő ebben a kérdésben, de a helyzet igen komplikált. A valóban rászorulókon segíteni kell, leginkább úgy, hogy a menekülés okát igyekszünk megszüntetni.” Hozzátette: az európai értékrend a keresztény hitelvek és a felvilágosodás értékeinek finom egyensúlyából áll, amire érdemes nagyon vigyázni.

„Az advent mindig a reményteljes várakozás ideje.” Zárta sorait az Evangélikus Egyház országos felügyelője:

 „Ahogy egyre több gyertyát gyújtunk meg, úgy nő a fény, lesz tisztább a látásunk, hogy el tudjuk választani a lényegtelent a lényegestől, a hamisságot az igazságtól. A várakozás beteljesedésének üzenete pedig az, hogy mégiscsak a reménység győzedelmeskedik.”

Forrás: Magyar Idők

'Fel a tetejéhez' gomb