#NapiPápa: Hogyan állnak napjainkban az emberi jogok?

A pápa az „Emberi jogok a kortárs világban: eredmények, mulasztások, akadályok" című kétnapos szentszéki konferenciára küldött üzenetet.

A pápa üzenetében hangsúlyozta: az emberi jogok univerzálisak, oszthatatlanok, interdependensek, összekapcsolódnak egymással és közvetlenül kapcsolódnak az emberi természethez is, akár a lélek a testhez. 

Hangsúlyozta: a kortárs társadalmakat elnézve sok esetben lmerül az, hogy a hetven évvel ezelőtti ENSZ nyilatkozatban említett jogok minden esetben elismertek, tiszteltek, védettek, és támogatottak.

A Szentatya arra is felhívta a figyelmet, hogy a profitra építő, kapitalista gazdasági modellek azok, amelyek sok esetben kizsákmányolják, eltaszítják egymástól az embereket, sőt, sok esetben közvetve meg is ölik őket. Miközben néhányan gazdagságban és jólétben élnek, addig mások kénytelenek eltűrni azt, hogy emberi méltóságukat semmibe veszik és alapvető emberi jogaikat megsértik – mondta Ferenc pápa.

A Szentatya viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez ellen Mi is tehetünk: a saját személyes bátorságunkkal és elhatározottságunkkal tehetünk az ellen, hogy mások jogai sérüljenek.  Kifejezetten nekünk, keresztényeknek kell, hogy fontos legyen ez, hiszen a mi vallásunk számára az igazság és a szolidaritás értékei különleges jelentésekkel bírnak – fogalmazott a Szentatya.

Iratkozzon fel hírlevelünkre