Nem lesz szavazás kedden a Brexit-megállapodásról

Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról – jelentette ki soron kívül tartott hétfő délutáni parlamenti felszólalásában a brit miniszterelnök.

Theresa May elmondta, hogy az Európai Unióval elért egyezmény több kulcsfontosságú pontjának széles körű a támogatottsága. Az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás esetében azonban mélységes aggályok tapasztalhatók. Ha az eredeti terveknek megfelelően kedd este megtartották volna a megállapodásról szóló szavazást, akkor szerinte az egyezményt az alsóház jelentős többséggel elutasította volna.

A brit miniszterelnök éppen ezért a kormány elhalasztja a szavazást, ő pedig még a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezlet előtt tárgyal uniós országok vezetőivel, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetőségével, ahol áttekintik az egyezmény azon elemeit, amelyekkel kapcsolatban a londoni alsóház aggályainak adott hangot.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre