Boross Péter a szellemi szféra megtisztításáról

A korábbi miniszterelnök a Magyar Hírlapnak adott interjújában kifejtette, hogy elmélyültebb, gazdagabb érvelésű vitákra lenne szükség a magát konzervatívnak mondó gondolkodásúak körében is.

Olyan vitákra lenne szükség, amelyek okítják a népet

– hangsúlyozta Boross, aki az oktatásból is hiányolta az eszményekkel megtámogatott szellemi hátteret. Véleménye szerint a szellem hátraszorult az ésszel szemben.

A magyar rendszerváltoztatásról úgy beszélt, hogy az egy nagyhatalmak által korlátok közé szorított folyamat volt, ahol mindenkinek a buksiját meg kellett simogatni, akármilyen bűnöket is követett el a szocializmusban.

A politikus fontosnak tartja a nemzeti arculat meghatározó szerepét, amely számára azt jelentené, hogy

a magyarság érték, s hogy a magyar embernek természetes kötelessége, hogy érzelmileg is kötődjön a saját nációjához.

A mai baloldalban csak ellenérzés van mindennel szemben, amiben ott a nemzeti jelszó – tette hozzá Boross Péter.

A magyar szellemi közélet reformját elkerülhetetlennek látja. Kell egy olyan, kulturális életet meghatározó és arra erős befolyást gyakorló szervezet vagy intézmény, amely nem ad előnyt és pénzt olyanoknak, akik nem a magyar nemzeti ébredés ügyét szolgálják – vélekedett a volt miniszterelnök.

Meg kell szüntetni a szellemi termékek politikai felhasználását: ezt a kultúrharcot, ne féljünk kimondani, meg kell vívni. 

– jelentette ki határozottan Boross Péter, aki ennek érdekében a még létező szellemi műhelyek megerősítését tartja az első számú feladatnak.

A teljes interjú itt olvasható.

(Forrás: Magyar Hírlap, Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb