5+1 tipp, hogyan szerezz férjet karácsonyig

Nézzük, milyen módszereket javasolnak őseink a párkereső lányoknak:

  1. András napján (november 30.) a lányok egész nap böjtöt tartottak. Éjszakára a párnájuk alá férfi ruhaneműt rejtettek, hogy megálmodják, ki lesz a férjük.
  2. Borbála napján, december 4-én a lányok Borbála-ágat (gyümölcsfaág) vágtak, majd azt vízbe állították, és ha kizöldült, tudni lehetett, hogy a következő évben férjhez mennek.
  3. December 13-án, Luca napján (a naptárreform előtt az év legrövidebb napján) a lányok 13 papírdarabra fiúneveket írtak, és minden nap tűzbe dobtak egyet, karácsonykor a megmaradt papír megmondta, ki lesz férjük.
  4. Az eladósorban lévő lány a hajnali misére való első harangozáskor a harang köteléből három szálat tépett, amelyet aztán a hajában hordott, számíthatott arra, hogy farsangkor bekötik a fejét.
  5. Az Alföldön a lányok a hajnali misére harangozáskor mézet vagy cukrot ettek, hogy édes legyen nyelvük, s így férjet „édesgessenek” maguknak.

+1 Karácsony böjtjének estéjén a lány belerúgott a disznóól ajtajába – ha a disznó elröffentette magát, a lány a következő évben férjhez ment.

'Fel a tetejéhez' gomb