Szorosabb együttműködés alakul Dánia éa Magyarország között a migrációs politikát illetően

Szijjártó Péter úgy ítéli meg, Dánia szigorú migrációs politikát folytat, amely az észszerűségre és a biztonság garantálására épül. „Így sok hasonlóságot mutat a magyar migrációs politikával, hiszen Dánia a külső határok megvédésnek fontosságát hangsúlyozza, és ugyancsak azt gondolja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, azaz a migráció okait kell megszüntetni” – magyarázta, hozzátéve, hogy Dánia szerint is már az Európai Unió területén kívül el kell dönteni, hogy ki jogosult belépni Európába. A miniszter szerint látva az elmúlt évek eredménytelenségét a visszatoloncolási politikák tekintetében, ez mindenképpen helyes álláspont. 

Erik Christensen, a dán parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának szociáldemokrata párti elnöke és Szijjártó Péter/MTI

Megjegyezte: Dánia magára is vonta a nemzetközi közvélemény kritikáját, amikor néhány kifejezetten kemény intézkedést fogadott el, például az arc eltakarásának tilalmáról. Az a jogszabály is meghökkenést váltott ki Európában, amely arról szól, hogy a migránsok járuljanak hozzá saját ellátásuk költségeihez, vagyis egy törvény azt is lehetővé teszi, hogy a dán állam elkobozza a migránsok vagyontárgyait – mutatott rá.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a globális migrációs csomag tekintetében Dániában is vita zajlik, a kisebbségi kormányt kívülről támogató és így működőképessé tevő párt ellenzi a csomag elfogadását. Nem csoda, ez a csomag teljes mértékben ellentétes Európa biztonsági érdekeivel, és a szövegéből jól látszik, hogy a kontinens érdekeit nem képviselték abban a vitában, amelynek nyomán a szöveg elkészült. 

Szijjártó Péter közölte: tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy Európának képesnek kell lennie a saját határai megvédésére, és az európaiaknak kell eldönteniük, hogy kiket engednek be Európába és kikkel akarnak együtt élni. 

(MTI)

'Fel a tetejéhez' gomb