Az Euronews és a The Financial Times is bevette az MSZP álhírét

Az Euronews és a The Financial Times is árnyékra vetődött a napokban: mindkét szerkesztőség kritikátlanul bedőlt az MSZP videójának, amelyről azóta kiderült, hogy abszolút fake news. A két nagy szerkesztőség cikke azonban még mindig elérhető.

Az Euronews és a The Financial Times is bedőlt a szocialistáknak: mindkét szerkesztőség kritikátlanul átvette az MSZP botrányt okozó videójában elhangzottakat. Emlékezetes: a Korózs Lajos által készített kisfilmről hamar kiderült, hogy egyetlen szava sem igaz, a szocialisták – mintegy beismerésként – el is távolították felületeikről és azóta is magyarázkodnak. A felvételeken megszólaló, önmagát mentőstisztnek kiadó nőről hamar kiderült, hogy egyetlen mentőszolgálatnál sem foglalkoztatták, ugyanakkor többször adta ki már magát főorvosnak, gyógyszerésznek is – szintén hazug módon. A szocialisták nem ellenőrizték a csaló állításait, a vele készült beszélgetéssel azonban megtámadták az egészségügyi kormányzatot.

Az Emmi később bejelentette: rémhírterjesztés miatt büntetőfeljelentést tesz a videóval kapcsolatban. A minisztérium álláspontja, hogy a videóban elhangzott hamis állítások a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben különösen alkalmasak voltak a társadalomban indokolatlan nyugtalanság keltésére, az egészségügybe vetett közbizalom aláásására, ezeken keresztül pedig a járvány elleni védekezés hatékonyságának rontására. 

A liberális szerkesztőségek azonban csak az eredeti hírrel, a videóban elhangzó állításokkal foglalkoztak: a fake news-t pörgették, a kamuvideó történetét nem. A The Financial Times és az Euronews cikke, melyekben a megszólalóra hivatkozva számolnak be a magyar egészségügyről, cikkünk írásakor (2020. június 11., 12:50) még mindig elérhető. 

Kerestük az érintett szerkesztőségeket, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Gyurcsány Ferenc akcióba lépett: a szemünk előtt morzsolják fel az MSZP-t

Kínos baki: kicsúszott a netre Korózs nyilatkozatának munkaverziója

Iratkozzon fel hírlevelünkre