A Gruevszki-ügy, ahogy Lengyelországban látják

A lengyel lap először röviden, bár felületesen összefoglalja az eseménytörténetet (korrupciós vádak miatt börtönbüntetés, útlevelének elvétele, nemzetközi elfogatóparancs kiadása), kihagyva a macedón belpolitika egy-egy érzékeny területét, pl. az albán kisebbség és Gruevszki pártjának viszonyát, valamint annak ellenzékbe kerülését. Ezt követően a szerb „Politika” értesüléseire hivatkozik, miszerint a volt macedón kormányfő magyar diplomáciai segítséggel, Tiranán keresztül menekült Szerbián át Magyarországra.

A Gazeta Wyborcza következtetése, hogy Orbán Viktor biztonsági garanciája nélkül Gruevszki nem folyamodott volna menekültkérelemhez Magyarországon. Hozzátéve, hogy Orbán Viktor azért segíthetett a volt macedón kormányfőnek, mert a Balkánon ő az egyik legközelebbi szövetségese. A lap szerint Gruevszki pártját is segítette a kampányában, és mindketten

 „őszintén gyűlölik Soros Györgyöt!”

Bár a lengyel lap nem tér ki Soros György és hálózatának ténykedésére Skopjéban, azért megjegyzi, hogy az USA Gruevszki kiadatását, míg Moszkva a menedékjog biztosítását várja el.

Forrás: Gazeta Wyborcza

'Fel a tetejéhez' gomb