Az amerikai számítási modell elárulja, meddig emelkedhet az áldozatok száma Magyarországon


Hirdetés

A modell a járvány magyarországi alakulását is folyamatosan monitorozza, ennek alapján közöl várható adatokat. A hazánkkal kapcsolatban közzétett grafikonok általában véve azt igazolják, amit az operatív törzs is közölt:

a járványgörbe „ellaposítására” irányuló törekvés rendkívül sikeres volt.

A számítások a magyar adatbázisokra támaszkodva készülnek és frissülnek. Ennek alapján az egyik grafikonon jól követhető, hogy a kórházi ágy-, az intenzív ellátást biztosító ágy- és a lélegeztetőgép-kapacitás határát eddig meg sem közelítettük.

Forrás: covid19.healthdata.org

A Covid-19 napi áldozatainak számát az utóbbi napokban meglehetős pontossággal jósolta meg az intézet, a mai, azaz hétfői napra 7 halottat prognosztizáltak, míg az operatív törzs jelentése szerint 8 honfitársunk halt meg az elmúlt 24 órában koronavírus-fertőzés következtében. Az össz-áldozatszám tekintetében már nagyobb az eltérés (bár bőven a valószínűségi határon belül, azaz 345 és 569 között mozog), itt május 11-re az IHME 412 áldozatot jósolt, a szám a valóságban 421.

Az intézet modellje szerint az áldozatok száma május 25-ig fog emelkedni, várhatóan 453-ig (a felső valószínűségi határ itt 755), attól kezdve pedig stagnálás várható. A grafikonok szerint egyébként az áldozatok valós magyarországi számai egyértelműen az IHME által megállapított alsó határok közelében mozognak.

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb