Úgy tűnik, a karantén a harcosabb feministákat is megviseli

Önök tudják, ki az a Sophie Lewis? És Greta Thunberg? Na, ő már ismerős, ugye? Thunberg már nem egyszer „kiosztotta” a nagyobb országok döntéshozóit, amiért nem akarják megvédeni a Földet úgy, ahogyan szerinte azt kellene. Viszont jó kérdés, miért hallhattunk eddig Grétáról, és Lewisról miért nem. Mert a svéd Grétát már régóta tolják a liberális médiában (is), míg Lewist egyelőre valószínűleg nem küldték nagypályára, hiszen ő egészen mással sokkolja „közönségét”, mint Thunberg. Lewis koronavírus idején törölné el a családokat… – írja a PestiSrácok.

A brit származású, Amerikában élő Sophie Lewis neve talán nem cseng ismerősnek azok számára, akik nem olvassák rendszeresen a nemzetközi sajtót. Pedig „érdemes” felfigyelni rá, hiszen Lewis szerint  „el kell törölni” a családokat a jövőbeli feminizmus megvalósulása érdekében. Elképzeléseinek épp egy világjárvány kellős közepén próbál reklámot csinálni – olvasható a PestiSrácok oldalán.

A magát feminista gondolkodónak tartó hölgy legújabb cikkében arról ír, hogy a koronavírus-járvány rávilágít arra, miért kell eltörölni a családokat:

a család mint a társadalom növekedésének módja, őszintén szólva, szívás. (…) Jobbat érdemlünk a családnál, és a koronavírus-járvány ideje kiváló időszak arra, hogy gyakoroljuk az eltörlését.

Azt is írja: hogyan védhetné az egészségünket egy olyan hely, amelyet az egyenlőtlenül elosztott házimunka (mivel a háztartást általában a nők vezetik és tartják rendben), a bérlés és jelzáloghitel, földtulajdon és birtok, patriarchális gyermeknevelés és (sokszor) a házasság intézménye jellemez és leng körül? Az ilyen otthonokban megy végbe – ez mindenki számára nyílt titok – a földi erőszak nagy része: az Egészségügyi Világszervezet a családon belüli erőszakot a legelterjedtebb, ugyanakkor legkevesebbet jelentett emberi jogi visszaélésnek nevezi”.

A PestiSrácok szerzője megjegyzi, talán érdemes venni egy mély lélegzetet, és elgondolkodni azon, ilyen gondolatok hogyan juthatnak eszébe bárkinek is? A felvetés persze nem igazán vehető komolyan, Lewis „gondolatai szörnyen zavarosak, és érvekkel alátámaszthatatlanok, véleményében rettenetes stílusban öltenek testet azok az ideák, amikkel sokkol”.

S bár egyre több magukat liberálisnak tartó irányzat, ideológia követői tartják a családot rossz és megszűnésre méltó intézménynek, a család szocializációs és biztonságot adó voltát nehéz lenne vitatni – teszi hozzá. Úgy fogalmaz: az emberi élet érték és Isten ajándéka. Minden ember vágyik a szeretetre, a törődésre és arra, hogy legalább a szüleit meglátogassa. Nehéz lenne a család társadalmi, szocializációs és nevelési szerepét megkérdőjelezni, a történelmi idők és a saját tapasztalataink birtokában mást jónak vagy jobbnak látni.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre