A gyerekek nem esznek zöldséget, cukros italokat annál inkább

Elképesztő eredményekre jutott nemrég az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ. Legfrissebb felmérésük szerint ugyanis az öt év alatti gyermekek alapvető táplálkozási szükségletei nincsenek kielégítve, mert a szükséges zöldségek és gyümölcsök elegendő fogyasztása helyett gyakran inkább édesített italokat kapnak – számolt be róla a CNN.
A kutatók több mint 18.000 egy és öt év közötti gyermek szüleinek válaszait elemezték, amelyben arra kérdeztek rá, hogy az elmúlt héten hányszor evett a gyermek zöldséget, gyümölcsöt, és hányszor fogyasztott valamilyen cukorral édesített italt. A 2021-es adatokat most tették közzé az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ morbiditási adataival együtt.
A kutatók azt találták, hogy a gyermekek fele nem kapott minden nap zöldséget, míg a harmaduk nem evett minden nap gyümölcsöt sem. Ezzel szemben a gyerekek több mint fele (57 százalékuk) ivott legalább egyszer valamilyen cukorral ízesített üdítőitalt a vizsgált héten.
Az adatokból az is kiderült, hogy 1 éves korban a gyerekek még nagyobb valószínűséggel kapnak naponta valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt és kevesebbszer fordul elő náluk a cukrozott ital is, mint az ennél idősebb gyermekeknél.
Mivel az eredmények nem minden államban voltak hasonlóak, és a társadalmi helyzet is befolyásolta a válaszokat, a kutatók úgy vélik, hogy át kell gondolni az egyes amerikai államok programjait és politikáját, amely befolyással lehet az ott élő gyermekek táplálkozási szokásaira.
A gyermekeknek ugyanis az 1-5 év közötti életkorban nagy szükségük van a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozásra, amely komoly hatással van a fejlődésükre.
Az amerikai táplálkozási irányelvek csészében határozzák meg a napi szükséges mennyiségeket, ami körülbelül 250 grammnak felel meg. Eszerint a 2-3 éves gyermekeknek minden nap legalább egy csésze gyümölcsöt és ugyanannyi zöldséget kell fogyasztaniuk, míg a 4-8 éveseknek már naponta 1,5 csésze a napi adag ezekből a tápanyagokból.
„A több hozzáadott cukrot tartalmazó táplálék, köztük a cukorral édesített italok fogyasztásának korlátozása vagy csökkentése azért fontos, mert a hozzáadott cukor az elhízás, a fogszuvasodás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár” – áll a jelentésben.
Az öt év alatti gyermekek táplálkozásának kulcsa pedig a szüleik kezében van a szakértők szerint. A gyermekeknek ugyanis akár tíz alkalommal is meg kell kóstolniuk egy adott ételt, mire elfogadják, és ízleni kezd nekik.
Ezért fontos, hogy folyamatosan kínáljuk őket zöldségekkel és gyümölcsökkel. További segítség, ha változatos ízű és állagú ételeket adunk nekik, ami segíthet abban, hogy jobban rálássanak, mit is szeretnek igazán.
Nem kell mindig friss gyümölcsöket és zöldségeket tenni az asztalra, a fagyasztott termékek is segíthetnek minket a változatos, egészséges és vitaminokban gazdag étrend kialakításában – javasolják a szakértők. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a korai években fogyasztott, megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs megalapozza a gyermek későbbi egészségét – részben azért, mert később, kamasz,- és felnőtt korában is azokat az ételeket fogja majd keresni, amiket kisgyermekkorban megtapasztalt és megszokott.
Vezetőkép: Pixabay