A vidék forradalma – Az ötvenes évek kemény mindennapjait mutatja be a szentendrei Skanzen október 23-i ünnepi programja


Hirdetés

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak október 23-án a szentendrei Skanzenben. Programajánló az ünnepre.

Amikor 1956-ról beszélünk legtöbbször a budapesti eseményekről esik szó, pedig a „vidék forradalma” legalább annyi figyelmet érdemel, mint a fővárosé – olvasható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapján, a nemzeti ünnep programajánlójánál.

A Skanzen 2024. október 23-i programján személyes sorsok és történetek bemutatásán keresztül ismerhetik meg a látogatók az 1956-os szabadságharcot megelőző időszakot és a forradalom vidéki eseményeit

– írják.

Az egész napos rendezvény során a látogatók nemcsak azokkal az épületekkel és kiállításokkal találkozhatnak a múzeumban, amelyek szorosan kötődnek az egykori történésekhez, hanem a múzeumi színházi előadásokon, tematikus tárlatvezetéseken és különböző játékokon keresztül betekintést kaphatnak az ’50-es évek kemény mindennapjaiba és a magyar családok gyakran nélkülözéssel teli életébe is – teszik hozzá.

A valós események alapján kidolgozott és eljátszott történetek, az öltözködési-, gasztronómiai tradíciók bemutatása, valamint a forradalom idején használatos közlekedési eszközök kipróbálásának lehetősége mind-mind azt a célt szolgálják ezen a napon, hogy a forradalomhoz vezető út minél jobban kézelfoghatóbbá váljon a látogatók számára – fűzik hozzá ugyanott.

A Skanzen által szerkesztőségünknek pénteken megküldött közlemény szerint a Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek majd a budapesti forradalmároknak, a Kisalföld tájegység Jánossomorjai házánál pedig „kiderül”, hogy a forradalom leverése után ezrek menekültek innen Ausztriába.

A közlemény szerint más kiegészítő, a korszak mindennapjaiba bepillantást engedő programokat is tartanak szerdán a Skanzenben: retró tánciskolai foglalkozáson való részvételre, sőt a korban divatos hajviseletek kipróbálására is nyílik majd lehetőség, ezenkívül a Skanzen katonai roburjába (ami egy teherautó) is beülhetnek a múzeum látogatói.

A kézműves foglalkozásokon gombfülbevalók és neszesszerek, svájcisapkák és krumplipuskák készülnek, a játékos kedvűek pedig snóblihazhatnak, gombfocizhatnak, tekézhetnek és kártyázhatnak a Skanzenben.

Címlapkép: a Skanzen katonai roburjába is beülhetnek a múzeum látogatói október 23-án, szerdán. Forrás. Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Forrás:
skanzen.hu
'Fel a tetejéhez' gomb