Acerbi bíboros: Mindenekelőtt imával fogom támogatni a pápát – Kinevezésem elismerés az összes vatikáni diplomata részére

„Mindenekelőtt imával fogom támogatni a pápát” – mondta a bíborossá kinevezett 99 éves Acerbi érsek, aki a kilencvenes években apostoli nunciusként szolgált Magyarországon.

A vasárnapi Úrangyala ima során Ferenc pápa bejelentette, hogy december 8-án konzisztóriumot tart, mely során 21 új bíborost nevez ki, köztük Német László belgrádi érseket, aki 2006 és 2008 között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára volt, és a 99 éves Angelo Acerbi érseket, aki a rendszerváltás után, 1990-97 között képviselte Magyarországon a Szentszéket apostoli nunciusként.

A vaticannews.va beszámolója szerint Acerbi érsek a hír hallatán megvallotta, hogy előrehaladott kora miatt nagy meglepetésként érte a kinevezés.

„Azt hiszem, hogy a Szentatya megbecsülését és elismerését akarta kifejezésre juttatni azon szolgálat iránt, melyet oly sok régi és új nuncius, valamint a nunciatúrák munkatársai végeznek a világban”

– jelentette ki Angelo Acerbi érsek.

Acerbi bíboros úgy értesült a kinevezésről, mint minden más hívő, amikor vasárnap a pápa Úrangyala imádságát hallgatta.

„Azonnal sok gratulációt kaptam, ez egy kicsit megzavarta a figyelmemet” – mondta, s hozzátette: „Mindenekelőtt imával fogom támogatni a pápát, mert nem látom, hogy másképpen mit is tehetnék, tekintettel idős koromra”.

Angelo Acerbi 1925. szeptember 23-án született az észak-olaszországi Sesta Godano településen. Szemináriumi tanulmányai után 23 évesen 1948. március 27-én szentelték pappá, majd 8 évvel később – megfelelő akadémiai képzést követően – a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett, és így a kolumbiai, brazil, francia, japán és portugál pápai képviseleteken szolgált, valamint az Államtitkárság egyházi közügyek tanácsában dolgozott.

Szent VI. Pál pápa 1974. június 22-én új-zélandi apostoli pro-nunciussá és a Csendes-óceáni apostoli delegátussá nevezte ki, majd június 30-án ő maga szentelte püspökké a vatikáni Szent Péter bazilikában. Szent II. János Pál pápa nunciusnak nevezte ki Kolumbiába, ahol több diplomatával együtt az „Április 19-i Mozgalom” gerillái túszul ejtették és hat hétig fogva tartották. Ezt követően került 1990-ben Magyarországra, ahol egyidejűleg ellátta Moldávia szentszéki képviseletét is. Hétéves szolgálata után nevezték ki apostoli nunciusnak Hollandiába. Acerbi érsek 2001 és 2015 között a Rodoszi és Máltai Jeruzsálemi Szent János Szuverén Ispotályos Lovagrend egyházi elöljárói tisztét töltötte be. Nyugállományba vonulás után Rómában él, a Vatikán környékén.

Címlapkép: Angelo Acerbit is bíborossá nevezi ki a pápa. Forrás: Facebook/Ordine di Malta

Forrás:
vaticannews.va
'Fel a tetejéhez' gomb