Visszatért az ellene elkövetett merényletkísérlet helyszínére Donald Trump, több tízezren fogadták

Az ellene elkövetett merényletkísérlet áldozatáról is megemlékezett Donald Trump republikánus elnökjelölt szombaton Butler városában, ahova csaknem három hónappal a merényletkísérletet követően tért vissza megtartani választási gyűlését.

A Pennsylvania állam nyugati részén fekvő kisvárosban a becslések szerint több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze.

A választási kampányesemény a „Tiszteletadás az amerikai szellemnek” címet viselte, és napra pontosan egy hónappal az elnökválasztás előtt, valamint 12 héttel azt követően tartották, hogy ugyanazon a helyen a 20 éves Thomas Matthew Crooks egy közeli épület tetejéről rálőtt a volt elnökre.

A július 13-i lövések eldördülésének időpontjában, 18 óra 11 perckor megemlékeztek az erőszakos cselekmény halálos áldozatáról, Corey Comperatore-ról, akinek családtagjai is ott voltak a választási gyűlésen.

Donald Trump kifejtette az illegális bevándorlás megszüntetésére vonatkozó célkitűzéseit, az Egyesült Államok nemzetközi tekintélyének helyreállítására vonatkozó elképzelését, valamint az infláció csökkentésének szándékát, és a belföldi energiaforrások fokozottabb kitermelését ígérte az árak mérséklése érdekében.

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus párti elnökjelölt beszédet mond a Pennsylvania állambeli Erie városban tartott kampányrendezvényen 2024. szeptember 29-én. Fotó: MTI/EPA/David Maxwell

Az elnökjelölt beszéde előtt többek között felszólalt JD Vance alelnökjelölt, Eric Trump, Donald Trump fia, valamint Elon Musk milliárdos üzletember. Ez utóbbi szavazásra buzdított minden résztvevőt, a közelgő választásokról pedig azt mondta, hogy nem egy mindennapos választás lesz, ami véleménye szerint a szólásszabadság megóvásáról is szól. A vállalkozó idén az év első felében biztosította támogatásáról Donald Trump elnökjelöltségét, de most szólalt meg első alkalommal kampányeseményen.

A szabadtéri politikai eseményt fokozott biztonsági intézkedések kísérték drónok, helikopterek és a Titkos Szolgálat mesterlövészeinek bevonásával.

A volt elnök és elnökjelölt biztonságáért felelős Titkos Szolgálat ügynökeit, az állami és városi rendőrség erői segítették nagy létszámban, autós, motoros és lovas járőrök is szolgálatban voltak.

A kiemelt készenlétet részben az indokolta, hogy július 13-án a Titkos Szolgálat által is elismert hiányosságok voltak a gyűlés biztosításában, aminek nyomán nem tudták megakadályozni a lövések eldördülését.

Akkor a halálos áldozaton kívül ketten súlyos sebesülést szenvedtek, míg Donald Trump a fülén sebesült meg könnyebben. Az első merényletkísérletet követően megerősítették Donald Trump védelmét, akit szeptember 15-én Floridában is megpróbált lelőni egy fegyveres.

Pennsylvania állam a november 5-i elnökválasztás végeredménye szempontjából is meghatározó lehet, ahol rendkívül szoros eredményt várnak a szakemberek.

A közvélemény-kutatások fej-fej melletti verseny mutatnak Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt között.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb