Az ukrán elnök a ramsteini találkozón mutatja be „győzelmi tervét”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni „győzelmi tervét” országa szövetségeseinek.

„Bemutatjuk a győzelmi tervet, amely világos, konkrét lépéseket tartalmaz a háború igazságos befejezésére. Partnereink elszántsága és Ukrajna megerősödése az, ami megállíthatja az orosz agressziót” – írta Zelenszkij szombaton az X-en.

Október 12-én az amerikai légierő ramsteini támaszpontján tartják következő magas szintű találkozójukat az Ukrajnát támogató országok, köztük a NATO valamennyi tagállama.

Az ülést Joe Biden amerikai elnök irányítja majd.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél a Joe Biden amerikai elnök által kezdeményezett, Ukrajna támogatását célzó nemzetközi nyilatkozat elfogadása alkalmából New Yorkban 2024. szeptember 25-én. Fotó: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

Az ukrán légierő közölte, hogy szombatra virradó éjjel Oroszország három H-59-es és H-69-es levegő-föld rakétával, valamint 13 drónnal hajtott végre támadást Ukrajna ellen az oroszországi kurszki régióból és a megszállt Krím félszigetről.

A légvédelem három drónt lelőtt a dél-ukrajnai Odessza térségében, tíz drón pedig eltűnt az ország északi és déli részén. A közlés szerint az elektronikus hadviselési rendszereknek köszönhetően a rakéták sem érték el céljukat.

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az orosz hadsereg az iráni gyártású Sahid drónok mellett egyre gyakrabban használ ismeretlen típusú drónokat is.

Szavai szerint ezek többségét az ukrán elektronikus hadviselési rendszerek hatástalanítják, és anélkül zuhannak le, hogy kárt okoznának. Megjegyezte, hogy az éjjel lelőtt három drón Sahid típusú volt, az elveszett tíz pedig valószínűleg más típusú. Azt mondta, hogy Oroszország egyre gyakrabban vet be olcsó drónokat, köztük az általa gyártott Gerbera típust, amelyek három változatban készülnek: felderítő drón, kamikaze, illetve csali.

A déli Mikolajiv megye kormányzói hivatala szombaton közölte, hogy előző este az orosz erők ugyancsak levegő-föld rakétákkal mértek csapást a megyeszékhely, Mikolajiv város infrastrukturális létesítményeire. A támadásban senki sem sebesült meg.

Az ukrán katonai hírszerzésnél a KyivPost hírportálnak elmondták, hogy a csütörtökön az orosz ellenőrzés alatti Donyeck város környékére mért ukrán rakétacsapásban több mint húsz ellenséges katona vesztette életét, köztük hat észak-koreai tiszt. Észak-Koreából azért érkeztek tisztek Ukrajna megszállt részébe, hogy konzultációkat folytassanak orosz kollégáikkal. Az ukrán támadásban további három észak-koreai katona megsebesült.

Jurij Belouszov, az ukrán főügyészség háborús bűntettek kivizsgálásával foglalkozó osztályának vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy az ukrán hatóságok tudomása szerint az orosz hadsereg eddig 93 ukrán hadifoglyot végzett ki a harctéren.

Szavai szerint hivatala az ukrán hadifoglyok kivégzésének túlnyomó többségét – mintegy 80 százalékát – idén jegyezte fel. Kitért arra, hogy csütörtökön Telegram-csatornákon terjesztettek egy friss videófelvételt egy újabb ukrán katona kivégzéséről, ami miatt a főügyészség azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményezett az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU).

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb