Latorcai Csaba szerint a térségi fesztiváloknak a kormány területfejlesztési politikájának fókuszában kell lenniük

Magyarországon a fesztiválok – mint a turizmus kiemelt eszközei – az egész magyar gazdaság és társadalom számára is létfontosságúak – hangsúlyozta Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető alelnöke csütörtökön Budapesten.

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) által szervezett Rendezvény ReStart – A változás lehetőségei elnevezésű konferencián az államtitkár kiemelte, hogy hazánkban a turizmus jelentős gazdaságstratégiai ágazat, mely a GDP-nek már több mint 13 százalékát adja.

A fesztiválok a gazdaságban betöltött szerepük mellett azonban közösségkovácsoló erővel is bírnak

– tette hozzá.

A fesztiválok – melyek emberek százezreit mozgatják meg – valódi versenyelőnyt jelentenek egy-egy településnek és térségnek, és azok brandjévé válva hozzájárulnak a fejlődésükhöz, ezért a kormány területfejlesztési politikájának lényeges elemei kell, hogy legyenek – hangsúlyozta Latorcai Csaba.

„Kölcsönösen egymás partnereivé kell, hogy váljunk minden ilyen volumenű fesztivállal” – fogalmazott az államtitkár.

A kulturális fesztiválok lehetőséget teremtenek arra, hogy megismerjük egymás kultúráját és azokat a dimenziókat, melyeket egy-egy közösség fontosnak tart – tette hozzá Latorcai Csaba.

A magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja a nemzeti kultúrának a megismertetését, ezért a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Kulturális Fesztiválok Kollégiumán keresztül már 800 millió forint összegben nyílt lehetőség 141 fesztivál támogatására

– mutatott rá az államtitkár.

Mint mondta, a pályázatok bírálatakor kiemelt szempontként jelent meg, hogy ezek a fesztiválok minél több embert mozgassanak meg, és legyen lehetőség a magyar kultúrának a fesztiválokon keresztül történő exportjára is.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy

napjainkban a múzeumok már nem zárkóznak be falaik közé, hanem szerepet kapnak a fesztiválokon is, ezáltal pedig nagy számban nyernek új látogatókat.

Huszonöt-harminc évvel ezelőtt a múzeumlátogatás egyfajta kötelező jellegű program volt, a mai múzeumok azonban már nagyon mások a múzeumpedagógia és könyvtárpedagógia módszereinek köszönhetően – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyûjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) által szervezett Rendezvény ReStart – A változás lehetõségei címû konferencián az Akvárium Klubban 2024. október 3-án. Fotó: MTI/Kocsis Zoltán

Mint mondta, Magyarország múzeumi nagyhatalom, több mint 840 muzeális intézmény rendelkezik működési engedéllyel, Lengyelországban például ugyanakkor alig 470 ilyen intézmény van.

Vincze Máté reményének adott hangot, hogy minél több hazai múzeum lesz jelen és mutatkozik be a fesztiválokon.

A szervezők által kiadott összegzés szerint az Akvárium Klubban rendezett csütörtöki tanácskozás célja, hogy közös platformot teremtsen a hazai rendezvényipar szereplői és döntéshozói számára, elősegítve a hálózatépítést, a fejlődést és a szakmai edukációt. Az eseményen a fesztiválszakma legfontosabb szereplői harmincnál is több előadáson és panelbeszélgetésen az iparág aktuális kérdéseit és trendjeit vitatják meg.

Az előadások kiemelten foglalkoznak az aktuális trendekkel, betekintést engednek az aktuális szakpolitikai intézkedésekbe, bemutatják a rendezvényszervezők, valamint alkotók számára elérhető hazai és uniós forrásokat, valamint szó esik Magyarország üzleti és szabadidős desztinációként történő pozicionálásáról és a szabadidősport turizmusra gyakorolt hatásairól is.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb