Orbán Viktor: az ország pénzügyi helyzete megnyugtatóan stabil (Visszanézhető!)


Hirdetés

Jelentés a Magyar Országgyűlésnek a tavaszi ülésszak óta eltelt időszak eseményeiről és a kormány további terveiről – címen szólal fel napirend előtt Orbán Viktor kormányfő az Országgyűlésben.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában első témaként a nemrég levonult dunai árvíz tanulságairól, a védekezés részleteiről számolt be. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az árhullám hirtelen jött, amely Magyarországon az évszázad második legnagyobb árvízéhez vezetett. Hangsúlyozta, a védekezés szervezetten, rendben történt, a bajt sikerült kivédenünk. Orbán Viktor megköszönte az önkénteseknek, szakembereknek, rendőröknek, tűzoltóknak, katonáknak és mentőknek a munkáját.

„Ha baj van, a magyarok példásan összefognak. Ebből kellene átmenteni valamit a békeidőkre”

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök az árvízről azt mondta, hogy tíz napig komoly veszély fenyegette Magyarországot. Itt nálunk ez lett az évszázad második legnagyobb árvize – tette hozzá. 

A védekezés szervezetten és rendben történt, a bajt sikerült kivédeni. 

A kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a védekezésben – tette hozzá. Ha baj van, akkor a magyarok összefognak. Egy évtized alatt a magyar állam megerősödött. A 2013-as árvízi védekezéssel összevetve a magyar állam felkészültebb és szervezettebb lett – mondta. 435 milliárdot költött árvízvédelmi fejlesztésekre a kormány az elmúlt 10 évben. 

Az Erzsébet-táborokban 40 ezren nyaraltak

A Duna vízszintje az áradás miatt 6,5 méterrel megemelkedett, 40 kilométeren kellett ideiglenes védművet építeni, 55 ezer tonna homok és kétmillió homokzsák kellett – ismertette a kormányfő. A vízügyi hatóság hamarosan a kormány elé terjeszti, és ezt követően döntenek a lehetséges fejlesztésekről.

Idén nyáron 40 ezren nyaraltak az Erzsébet-táborokban.

Az elmúlt években 1440 milliárd forintért újított fel a kormány iskolákat és óvodákat – mondta Orbán Viktor. Augusztus végén adták át a dunakeszi iskolanegyedet – tette hozzá. A tanévkezdésre 13 millió ingyenes tankönyvet kaptak a diákok, a rászoruló családok 80 ezer ingyenes tanszercsomagot.

Újra nemzeti kézbe került a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A nyáron folytatódott a kormányzati gondosóraprogram, és már 650 ezren regisztráltak – mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, hogy elindult a digitális állampolgársági program is. A kormányfő elmondta, az idei nyár a turizmus rekordéve volt, soha ennyi magyar nem nyaralt itthon, és soha ennyi külföldi nem érkezett.

Kamatstop

300 ezer családot védenek a kamatstoppal, és azt csak akkor vezetik ki, ha a kamatok mértéke tovább csökken. A kormány meghosszabbította a Babaváró hitelre vonatkozó gyerekvállalási határidőt, így 2026. július 1-je az új határidő – ismertette Orbán Viktor. Az infláció 3,4 százalékra, míg a jegybanki alapkamat 6,5 százalékra csökkent – tette hozzá. 

Éles vita folyik a kamatszint mértékéről, bár a kormány magasabb növekedést és kedvezőbb hitelkamatokat szeretne, de a kormány tiszteletben tartja a jegybank döntését. 

Orbán Viktor: Brüsszel főterére fogjuk szállítani a migránsokat!

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, hogy a szabad utazás korszaka a végéhez közeledik, pedig csak annyi kellett volna, hogy a kezdet kezdetén nem engedik be a migránsokat. A legtöbb nyugati országban áldatlan állapotok uralkodnak. Még mindig nem késő észhez térni. Aki megvédi Európa határait, azt megbüntetik. 

Nekünk azért kell fizetni, mert megvédtük a határokat, Salvinit börtönbe akarják zárni. Brüsszel főterére fogjuk szállítani a migránsokat, ha azt akarják. 

A 3-6 százalékos sávba kell emelni a magyar növekedést

Magyarországnak mindenből a legjobb kell – mondta Orbán Viktor. Az új semleges gazdaságpolitika új eszközöket követel, és ezeket a következő hónapokban vetjük be; egymást követő iparpolitikai, vállalkozásfejlesztési és pénzügyi akciótervre van szükség. Munkáshitel, tőkejuttatás a kkv-knak, a gyermekek után járó adókedvezmények megkétszerezése és a 13. havi nyugdíj véglegesítése – ezek lesznek a legfőbb lépések.

 A 3-6 százalékos sávba kell emelni a magyar növekedést. 

A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni

Új gazdaságpolitika nélkül az eddigi eredményeket sem lehet megvédeni. A korábban egységes világgazdaság folyamatosan szétválik egy nyugati és keleti oldalra – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint csak akkor maradhat fenn a magyar állam, ha képesek vagyunk a világkereskedelem számára versenyképes termékeket eladni.

A mögöttünk hagyott hónapok csak tovább növelték bajt, mert Brüsszelben olyan Bizottság alakult, amely folytatja a világgazdaságot megosztó politikát. 

A kormányfő hangsúlyozta:

Brüsszel választhatná saját versenyképességének a javítását, beszállhatna az egyre élesebb versenybe, de sajnos nem ezt teszi. Magyarország számára a blokkosodás útja járhatatlan.  

Új gazdaságpolitikára van szükség, a gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni

– mondta. Mindenkivel fenn kell tartani a gazdasági kapcsolatot. Kizárólag a magyar gazdaság érdekeit szabad követni. Mindent, ami fegyveres konfliktus vagy kereskedelmi háború felé mutat, azt el kell kerülni – tette hozzá. 

Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti szezonnyitójában kifejtette: a bruttó átlagkereset növekedése is jelentős volt a tavalyi évhez képest, tizenkettedik hónapja folyamatosan emelkedik.

A kormányfő úgy fogalmazott:

Bár a magyar gazdaság halálhírét keltik, mégis köszöni, jól van. Az ország pénzügyi helyzete megnyugtatóan stabil.

„A kormány habozás nélkül fel fog lépni a nemzeti szuverenitás érdekében”

Orbán Viktor elmondta, az orosz-ukrán háborúban békére van szükség. Hamarosan, mint a migrációnál történt, belátják a háborúpártiság értelmetlenségét. Magyarország békemissziót indított – tette hozzá. Magyarország kezdeményezésére megalakult a béke barátai csoport – mondta.

 Bármelyik kérdéshez nyúlunk, végül mindig a nemzeti függetlenség kérdéséhez jutunk. 

A magyar kormány szuverenista, szép dolog a nemzetközi együttműködés, de csak magunkra számíthatunk – tette hozzá. Mindig a nemzeti kormányzás jelentette a megoldást itthon. A rejtett támadásokkal szemben nehezebb a dolgunk. Orbán Viktor felidézte a Reuters cikkét a kínai vakcinát érintő amerikai dezinformációs kampányt. 

'Fel a tetejéhez' gomb