Azbej Tristan: Keleti keresztény testvéreink számíthatnak Magyarországra!


Hirdetés

Nagy megtiszteltetés ért: audiencián fogadott Őszentsége II. Karekin, az örmény apostoli pátriárka – írta közösségi oldalán Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke.

Az egyházfő meghívására Örményországba utaztam, hogy részt vegyek két kiemelten fontos egyházi ünnepen: a Szent Olaj (müron) megáldásának liturgiáján, amelyet hétévente tartanak, valamint az Örmény Apostoli Egyház ecsmiadzini anyaszékesegyházának újraszentelésének ünnepén, amelyhez hasonlóra hatszáz éve került sor – ismertette Azbej Tristan.

A kiváló magyar-örmény kapcsolatokat jellemzi, hogy külföldről egyedül a magyar kormány képviselője kapott meghívást a jeles eseményekre

– hangsúlyozta.

A kereszténydemokrata politikus beszámolója szerint az egyházi szertartásokat követően a katholikosz pátriárka magánkihallgatáson fogadta, és hálás szavakkal méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit a közel-keleti keresztényeknek – köztük örményeknek – a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül nyújtott támogatása és a Karabahból Örményországba áttelepült családok megsegítése terén.

A pátriákra külön kiemelte Magyarország közvetítő szerepét az Azerbajdzsánban fogvatartott örmény állampolgárok 2021-es szabadon bocsátásában

– közölte Azbej Tristan.

Az audiencián beszéltek továbbá a keleti kereszténység helyzetéről, illetve a béketeremtés lehetőségeiről a kaukázusi, a közel-keleti és az ukrajnai konfliktusok vonatkozásában.

Azbej Tristan beszámolt a pátriárkának a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok 2022-es újrafelvételét követő gyors ütemben bővülő kulturális, oktatási, légiközlekedési és gazdasági kapcsolatokról.

Örményországi tartózkodásom során találkoztam még a Libanonból az országba látogató XXI. Rafael Péter Minaszján örmény katolikus pátriárkával, valamint örmény külügyi vezetőkkel, és szakmai megbeszélést folytattam a Hungary Helps Program jelenleg is zajló humanitárius programjait megvalósító Örmény Vöröskereszt és Karitász vezetőivel – írta Azbej Tristan.

Keleti keresztény testvéreink számíthatnak Magyarországra! – zárta bejegyzését az államtitkár.

Forrás:
Azbej Tristan Facebook oldala
'Fel a tetejéhez' gomb