Iskola Alapítvány: Az erdélyi szórvány magyar oktatásának megtartása a cél – Ne román suliba járjanak!

Közel háromezer gyerek vesz részt idén az erdélyi szórványiskolákban zajló Délutáni oktatási programban, amely hétfőn kezdődött el 13 megye és Bukarest 64 tanintézetében – közölte kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóirodája. A program célja, hogy vonzóbbá tegye az anyanyelvi oktatást azon szórványbeli szülők számára, akik különben román tanintézetbe íratnák gyerekeiket, továbbá a magyar identitás megőrzése, a szórványban működő magyar iskolák erősítése.

Az Iskola Alapítvány által működtetett, a magyar kormány finanszírozásával megvalósuló Délutáni oktatási programban idén 2904 elemista vesz részt, a délutáni foglalkozások 190 pedagógus közreműködésével zajlanak.

A 2024-2025-ös tanévben a délutáni oktatást igénylő több mint 2500 családnak a 66 százaléka magyar nemzetiségű, 18 százalékuk vegyes nemzetiségű, 14 százalékuk román, két százalékuk pedig egyéb, a romántól és a magyartól eltérő nemzetiségű

– áll a közleményben.

A program a szórványvidékek magyar iskoláiban zajlik, ahol a szakemberek a házi feladatok megoldásában segítik az elemistákat, és különféle készségfejlesztő foglalkozásokat szerveznek számukra.

A Délutáni oktatási program Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Maros, Máramaros, Szeben, Szilágy és Temes megye, valamint Bukarest összesen 64 iskolájában kezdődött meg hétfőn.

Nagy Zoltán Levente, a programot szervező Iskola Alapítvány elnöke úgy nyilatkozott, hogy a program legnagyobb sikerét a folyamatosan növekvő érdeklődés, az egyes településeken az elmúlt évek során megnövekedett diáklétszám mutatja.

„Több helyszínen azt láttuk, hogy az utóbbi időszakban a programnak köszönhetően sikerült stabilizálni a gyereklétszámot és elkerülni azt, hogy a magyar oktatás megszűnjön”

– idézte az Iskola Alapítvány elnökét a közlemény.

Az illetékes szerint a 2019 óta működő Délutáni oktatási program hat éve alatt összesen 14 030 diák vett részt a foglalkozásokon.

A program működtetői a gyerekek napi meleg ebédjének a költségeihez is hozzájárulnak, ezzel is közvetett anyagi segítséget nyújtva a családoknak. Az Iskola Alapítvány ebben a tanévben 2395 gyermek ebédköltségeit állja, míg 509 kisdiák a román kormány által finanszírozott Egészséges ebéd program részeként kap meleg ételt.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb