Árvízinfó: Orbán Viktor szerint még öt nehéz napunk van hátra az árvíz elleni védekezésből (Videó!)

Több városban, köztük Komáromnál, Vácott és Győrött már tetőzött a Duna. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint a péntek esti vízállás a fővárosban meghaladta a 824 centimétert, az előrejelzések alapján itt szombaton éjjel tetőzhet a folyó, a rakpartok kedden szabadulhatnak az árvízi tehertől. Orbán Viktor ismét Árvízinfót tart, miután az árvízvédelmi operatív törzzsel egyeztetett.

Mint ismert, a Borisz ciklon hatalmas mennyiségű csapadékot hozott magával, magas fokú árvízkészültség alakult ki a Dunán és mellékfolyóin. Szerdára a pesti és a budai alsó rakpartot is elöntötte a víz, és a főváros egyik legkritikusabb pontja, a Róma-part is víz alá került. Kedd éjszaka hatályba lépett az árvízrendelet, szerdán reggel pedig Orbán Viktor miniszterelnök Árvízinfó címmel tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy most jön az árvíz elleni védekezés legnehezebb időszaka. Csütörtökön a Margit-szigeten komoly fejtörést okozott az áradás, ugyanis a déli lejtés miatt a homokzsákok nem mindenhol voltak egyforma magasak. Kismaroson volt a legkritikusabb a helyzet, az ott lakók már csak csónakkal tudtak közlekedtek az utcákon is.

A miniszterelnök az árvízi védekezésről elmondta, hogy a védekezés 755 kilométeren zajlott, az első győzelmet pedig már elérték, mert a Szigetközben egy métert apadt a víz.

Tegnap 6149-en védekeztek, és úgy látják, hogy ma már 159 fővel kevesebb emberre lesz szükség a gátakon. Önkéntes 2753 volt, ma 1786-an dolgoznak. A kiemelt védelmi önkormányzati helyszínek számát meg kellett növelni, de ez nem jelenti, hogy az adott önkormányzati helyek veszélyben lennének

– tette hozzá a kormányfő. Jelezte, hogy több helyen elmaradt az árvíz a 2013-as rekordtól, a fővárosban várhatóan 59 centivel lesz alacsonyabb a vízállás, vagyis pontos volt a vízügy előrejelzése.

A védekezésben részt vevők száma is változott, a vízügytől további 170 főt mozgósítottak, 900 katonára van most szükség, és sokan a vízzel együtt délre vonultak.

Újságírói kérdésre arról is beszámolt, hogy jó állapotban van a budapesti védekezés, a fővárosi és az állami védekezés pedig összehangoltan működik. Orbán Viktor úgy látja, hogy a főváros és az állam védelmi rendszere együttesen képes megvédeni Budapestet.Tájékoztatása szerint a rakpart felszabadulása a jövő hét elejére várható, egy-két nappal korábban, mint eddig tervezték.

„Ha a jó Isten megsegít bennünket, akkor a mai napon túlleszünk a tetőzésen Budapesten”, délután pedig már a Budapest alatti településekre figyelhetnek. A miniszterelnök arra kérte az embereket, ha nem feltétlenül szükséges, ne menjenek nézelődni a Dunához, hogy ne hátráltassák a védekezést.

Úgy fogalmazott: egy-két nap léhaság a tetőzés után sem fér bele, mert ilyenkor jöhetnek a bajok, szombaton és vasárnap is mindenkinek a helyén kell lennie. Ezután arról beszélt, éppen reggel beszélt Karácsony Gergellyel, az operatív törzs ülésén. „Jelentem, ő is jó állapotban van, az együttműködés is rendben van” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint „nem azonosítottak” egy pontot sem, ahol összeütköztek volna a főpolgármesterrel, együtt meg tudják védeni Budapestet.

A miniszterelnök kiemelte Pilismarótot, ahol megcsúszott a töltés, és 16 órás küzdelemben, búvárokkal sikerült megtartani a töltést. Vácnál a szennyvízaknák feltörtek, de szerencsére nem lett belőle baj, a szakemberek „megfogták”.

Vannak új kiemelt helyszínek, ilyen Ercsi, ahol a készültség százszázalékos, 1400 homokzsákkal, de már Kisapostagra, Dunaföldvárra és Paksra is figyelünk homokzsákokkal

– közölte a kormányfő. Leszögezte: a figyelemnek nem szabad lankadnia.

Itt nézhetik vissza a miniszterelnök tájékoztatóját.

Nézze meg fotógalériánkat is az árvíz elleni védekezésről!

Forrás: Vasárnap.hu

'Fel a tetejéhez' gomb