Ferenc pápa: Túl sok ember tart kutyát vagy macskát gyerekvállalás helyett

Ferenc pápa nemrég Indonéziába látogatott, ahol beszélt arról is, hogy az énközpontúság miatt a világ jelentős részében probléma a gyermektelenség, és hogy az emberek lassan többre becsülik házi kedvenceiket, mint a kisbabákat.

A katolikus egyház feje szerint az emberek többre értékelik házi kedvenceiket a kisgyermekeknél. Ferenc pápa Indonéziában beszélt a népesedési válságról, amellyel a modern civilizáció nagy része szembesül – írta meg a Lifenews.com.

„Példa vagy mindenki számára, az összes olyan országnak, ahol – talán viccesen hangzik – de a családok szívesebben tartanak macskát vagy kutyát gyerekvállalás helyett” – mondta a nagycsaládos indonéz elnöknek Ferenc pápa. Joko Widodo nem vitatta a pápa szavait.

Az év elején a katolikus egyházfő már felhívta a figyelmet a problémára. Akkor azt mondta:

„Az otthonok tele vannak tárgyakkal, de konganak az ürességtől, mert nincsenek benne gyermekek. Nagyon szomorú hellyé válik így egy otthon. Kiskutyákban, macskákban nincs hiány. Ezek nem hiányoznak. A gyerekek hiányoznak.”

A Lifenews.com beszámolója szerint Amerikában több európai és ázsiai országhoz hasonlóan évek óta nem születik elég gyermek ahhoz, hogy a jelenlegi népességszám fennmaradjon. (Ahhoz, hogy ne csökkenjen a népesség, egy párnak legalább 2 gyermeke kell, hogy szülessen.)

Magyarországon jelenleg 1,59 az egy nőre jutó születések száma, de nem volt ez mindig így. A vasarnap.hu-nak nemrég nyilatkozó Szalai Piroska rámutatott, hogy egész Európában csökkent a termékenységi ráta: a korábban 1,8-2 körüli termékenységi ráták egy évtized alatt 1,09-1,27 közöttiek lettek mindenhol.

Hazánkban a korábbi hanyatlás után a termékenységi ráta javulása történt, ami 2011-2022 között a legnagyobb az unió tagállamai közül. És noha az elmúlt, polikrízises időszakban nálunk is volt csökkenés, 2022-re a 6. legnagyobb termékenységi rátával bíró ország lettünk az unióban Franciaország, Románia, Bulgária, Csehország és Szlovákia után.

Szalai Piroska arról is beszélt, hogy becslései szerint ősztől újabb demográfiai fellendülés jöhet hazánkban.

Forrás:
Lifenews.com
'Fel a tetejéhez' gomb