A keresztények összefogtak, hogy ne legyen iszlám állam a skót szigeten

Iszlám állam lesz egy skót szigeten? – kérdeztük júliusban, amikor kiderült, hogy a 45 éves Jasszer al-Habib sejk – aki 20 évvel ezelőtt menedékjogot kapott Nagy-Britanniában, miután elmenekült szülőhazájából, Kuvaitból – szeretné megvásárolni a Skócia nyugati partjainál fekvő Torsa szigetet. A katonai jellegű kiképzőtáborokat üzemeltető szélsőséges tudós azt reméli, hogy szervezete saját iskolát, kórházat és mecsetet építhet a szigeten, ahol a saría jogot kívánja bevezetni.

Torsa, amely a Pala-szigetek egyike, alig több mint egy mérföld hosszú, és egy parasztháza van. A ház, amely maximum 6 vendég részére szolgál, 3 hálószobával (kétágyas, kétágyas és emeletes), közös fürdőszobával és közös zuhanyzóval. „A fallal körülvett kert jó a kutyák számára, és mivel a házban rengeteg hely van, az egész család élvezheti a Torsa-i nyaralás békéjét és nyugalmát. Torsa egy távoli nyaralóhely, amely alkalmas azok számára, akik kalandvágyat éreznek” – olvasható a sziget honlapján.

Luingból csak magánhajóval közelíthető meg, Seil szigetéről pedig komppal érhető el, amely viszont hídon keresztül csatlakozik a szárazföldhöz. A szigetet a meg nem nevezett tulajdonos „üdülési vállalkozásként” tünteti fel és 85 éve most először bocsájtja eladásra egy ügynökségen keresztül.

Al-Habibot azzal vádolják, hogy felekezeti gyűlöletet szít Nagy-Britanniában és az arab világban a síiták és a rivális szunnita muszlimok között. Jelenleg a „globális főhadiszállása” a dél-buckinghamshire-i Fulmer festői falujában található. A Fadak TV műholdas csatornáján keresztül adományokat gyűjt egy 2 millió font értékű átalakított gyülekezeti teremből, és már hatalmas követőtábora van, Nagy-Britannia 400 000 síitája és sok tízmillió síita vallású között szerte a világon. A műholdas csatornáján többször is adakozásra buzdította támogatóit, akiknek elmondta, hogy Torsa szigete „az iszlám hazája” lesz, amelyet azért fognak létrehozni, hogy felkészüljenek messiásuk, Mahdi eljövetelére, aki az idők végén visszatér és legyőzi a gonoszt.

Júliusig Jasszer al-Habib sejk már összegyűjtött 3,5 millió fontot, amely azonban még nem biztos, hogy elég lesz a sziget megvásárlásához. A minimális kikiáltási ár 1,5 millió font. Azt nem tudjuk, hogy július óta a sejk mennyit tudott még összegyűjteni, de az országossá vált hírre a brit keresztények is felfigyeltek.

Calvin Robinson atya, brit politikai kommentátor és katolikus pap nemrég bejelentette, hogy a GiveSendGo oldalon gyűjtést szervez, hogy „visszaszerezze a szigetet a kereszténység számára”. Az adománygyűjtő honlapon így fogalmazott: „Itt a lehetőség, hogy visszaszerezzük a földet a kereszténység számára. Torsa egy gyönyörű sziget Glasgow-tól északnyugatra. Ez egy igazi gyöngyszem a Brit-szigeteken, kiemelve Isten teremtésének csodáját. Tegyük vissza a kelta keresztet az őt megillető helyre. A gyűjtés által az elképzelése szerint létrehoznánk egy keresztény központot, kápolnával.

A szigeten már számos, kőből épült gazdasági épület is van. Ezeknek a felújításával lelkigyakorlati tereket tudnánk biztosítani, úgy, hogy megőriznénk a gyönyörű környezetet és nem kellene új ingatlanokat építenünk. Csodálatos lenne ezt a jövőben vallási közösséggé, kolostorrá bővíteni, ahol a szerzetesek
helyi termékeket termesztenének és alkoholos italokat készítenének a britek számára, éppúgy mint régen – számol be elképzeléseiről a konzervatív atya.

Hétfőn, szeptember 2-án Robinson atya közzétette, hogy az adományokból alig néhány hét alatt máris összegyűlt 150 ezer font (kb. 70 millió forint), azaz a minimális összegnek a 10 százaléka.

Címlapképen: Robinson atya (balra), és Jasszer al-Habib sejk (jobbra).

Forrás:
The Publica
'Fel a tetejéhez' gomb