Böjte Csaba: A piski csata Trianon után lerombolt emlékművét szeretnénk összefogással újra felállítani – Elindult a gyűjtés

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a Szent László Alapítvánnyal együttműködve gyűjtést szervez a piski csata emlékművének újraállítására – közölte honlapján a Székesfehérvári Egyházmegye. Az adománygyűjtés meghirdető eseménynek a fehérvári püspökség adott otthont, Spányi Antal megyés püspök köszöntötte a résztvevőket. A sajtótájékoztatót követő misét a püspök és Böjte Csaba ferences szerzetes együtt mutatta be.

„A szabadságharc egyik kiemelkedő csatája volt a piski. Az elesett katonák emlékére obeliszket állítottak, amelyet ledöntöttek, és most rendkívüli módon előkerült. Remélhetőleg sikerül előteremteni a forrást a felállításához, hogy méltó emléke legyen az ott elesett honvédeknek. Fontosak ezek a történelmi események, és a katolikus egyház szívesen áll a mostani kezdeményezés mellé” – fogalmazott Spányi Antal.

Böjte Csaba ferences szerzetes mint a Szent László Alapítvány elnöke kiemelte, nemcsak a rászoruló, árva gyermekeket kell felkarolni, hanem az árva köveket is, hogy történelmi múltunk emlékeit méltóan megőrizzük és bemutassuk a mai nemzedéknek.

Csaba testvér elmondta, hogy

közel húsz éve vásárolta meg a Szent László Alapítvány Bethlen Gábor szülőházát Marosillyén. Most az 1849. február 9-én zajlott piski csata helyszínét szeretnék emlékhellyé alakítani, ezért már megvásárolta az alapítvány a Dévához közeli területet és a rajta álló hajdani csárdát. A piski csata Trianon után lerombolt emlékművének felállítása azonban meghaladja az anyagi lehetőségeiket, és ezért szeretnénk összefogással újra felállítani az obeliszket.

A tájékoztatón a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezetének nevében Görög István nyugalmazott ezredes elmondta, kiemelt feladatnak tekintik a szabadságharc eseményeinek emlékeit megőrizni, annak idején ezért jött létre a Pákozdi Katonai Emlékhely is. „Nagy fontosságú ütközete volt a szabadságharcnak a piski csata is, ami egy egész napig tartott, és rengeteg áldozatot követelt. Az emlékmű most az ismeretlenségből visszakerül a helyére, és hirdeti majd a piski csata jelentőségét.” Görög István azt is kiemelte, hogy a HTBK-val örömmel fordultak Székesfehérvár önkormányzatához, és sikerült is támogatókra találniuk, szeptemberben, a honvédelem hónapjában pedig a Pákozdi Katonai Emlékhelyen is gyűjtést folytatnak – írták.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója is méltatta az összefogást, ami támogatja, hogy a szabadságharc egyik leghíresebb és legvéresebb csatájának emléket állító kőoszlopot újraállítsák.

A felhívás fontosságát hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester is, és mint az ország egykori történelmi fővárosának vezetője közös célnak nevezte az emlékhely megújítását. Kiemelte, hogy Fehérvár is hozzájárul a kezdeményezéshez.

A sajtótájékoztatót szentmise követte a Szent István király székesegyházban. Csaba testvér homíliájában arra hívta fel a figyelmet, emlékezni kötelességünk és közös felelősségünk, és erre kell nevelni a gyermekeinket is – írták.

„Őseinkről megemlékezni, halottainkért imádkozni örökérvényű és irgalmas cselekedet. A piski csatatéren találkozott a császári sereg a magyar szabadságharc seregével. Petőfi Sándor akkor írta, hogy Négy nap dörgött az ágyu/Vizakna s Déva közt, /Ott minden talpalatnyi/Földet vér öntözött. Egy hosszú nap alatt megfordult a hadiszerencse, de azon a napon több mint ezerötszáz katona esett el a két oldalon. Úgy gondolom, róluk megemlékezni, értük imádkozni, emléküket ápolni Istennek kedves cselekedet. Azért jöttem, hogy a segítségeteket kérjem, segítsetek abban, hogy ezt a történelmi emlékhelyet szépen felújíthassuk. Fogjunk össze! Fontos, hogy értékes, szép célokat fogalmazzunk meg a magunk számára, és azokat gyűjtsük, mint a trófeákat! A mi urunk Jézus Krisztus az alkotás és a teremtés istene. Egészen biztos, hogy mellettünk áll” – mondta Böjte Csaba.

Az adományozók a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete részére küldhetik felajánlásaikat a „Piski csata emlékművére” közléssel a 11736006-21497434 bankszámlaszámra – ismertette az egyházmegye oldala.

Forrás:
Székesfehérvári Egyházmegye
'Fel a tetejéhez' gomb