Belgiumban is bevezetik az iskolai mobiltelefon-használat korlátozását

Nem csupán Magyarországon hozott a szeptemberi évkezdés okostelefon-tilalmat az iskolákban. Belgium egy részén is most vezetnek be az itthonihoz hasonló korlátozást, mert a korábbi, részleges tilalom nem volt elég hatékony.

A gyerekek reggel leadják a mobiltelefonjaikat, mielőtt megkezdődne a tanítás – az életkép nem itthoni, ugyanis a brüsszeli Boagerts Nemzetközi Iskolában is hasonlóan kezdődik a szeptember – számolt be róla a Politico. Ha valakit iskolai mobilozáson kapnak, annak elveszik a készülékét, és csak nap végén kaphatja vissza – mondta a lapnak az iskola igazgatója.

Így kezdődött meg a tanítás Brüsszelben és Vallóniában, Belgium déli részén is, ahol több száz iskola követi a fent említett példát. Nyáron ugyanis az új kormány bejelentette, hogy a tervek szerint betiltják a mobiltelefon-használatot az általános iskolákban és a középiskolák első három évfolyamán. Sok iskola azonban meg sem várta a végleges tervezetet, hanem saját tilalmakat vezetett be.

A fenti gyakorlatot nem csupán a belgák, a hollandok is alkalmazzák, és Franciaországban, valamint Írországban is nyáron jelentették be, hogy hasonló intézkedések bevezetését mérlegelik az oktatásban.

A tantermi teljes tilalom a legegyszerűbb megoldás, mivel egyre nagyobb problémát okoz, hogy ezek az eszközök nem csupán a tanulók figyelmét vonják el a tananyagról, de az internetes zaklatás melegágyaként is szolgál a jelenlétük. Még a brüsszeli döntéshozók figyelmét sem kerülte el, hogy a gyerekek mentális egészségére sincsen jó hatással a túlzott képernyőhasználat.

Még Ursula von der Leyen is írt erről programjában, kiemelve, hogy az agyi fejlődés és a személyiség kialakulása szempontjából kritikus korban megnő a közösségi média okozta ártalmakkal és a túlzott képernyőidővel szembeni sebezhetőség is.

Forrás:
Politico
'Fel a tetejéhez' gomb