Újabb katolikus papokat utasítottak ki Nicaraguából

Nicaragua sandinista kormánya újabb katolikus papokat utasított ki az országból – közölte csütörtökön a Kathpress katolikus hírügynökség helyi ellenzéki hírportálokra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint helyi idő szerint szerdán hét lelkipásztornak kellett elhagynia a latin-amerikai országot egy Róma felé indult repülőgépen. A nicaraguai hatóságok július végén és augusztus elején legalább tíz egyházi személyt vettek őrizetbe. Július 9-én pedig elrendelték a Radio María katolikus adó bezárását, illetve vagyonának lefoglalását.

A nicaraguai katolikus egyház évek óta ki van téve Daniel Ortega elnök és felesége, Rosario Murillo alelnök erőszakos üldözésének. Ortega ugyanis kitart azon álláspontja mellett, hogy a katolikus egyház 2018 áprilisában támogatta az általa puccskísérletnek tekintett kormányellenes tüntetéseket. Jogvédők szerint 2018 óta legalább 140 szerzetest és 84 papot utasítottak ki, vagy akadályoztak meg abban, hogy visszatérhessenek hazájukba.

(MTI)

Címlapkép: Bika elől menekülő résztvevők a főváros katolikus védőszentje, Santo Domingo de Guzmán tiszteletére évente rendezett ünnepségen Managuában 2018. augusztus 1-jén. MTI/EPA/Jorge Torres

'Fel a tetejéhez' gomb