Példátlan kivándorlási hullám veszélyére figyelmeztetett a venezuelai ellenzék vezetője

Példátlan kivándorlási hullám veszélyére figyelmeztetett a vitatott kimenetelű venezuelai elnökválasztás nyomán María Corina Machado, a venezuelai ellenzék vezetője mexikói újságírókkal tartott videókonferenciáján.

,,Amennyiben Nicolás Maduro venezuelai elnök úgy dönt, hogy erőszakkal kíván hatalmon maradni, akkor korábban soha nem látott migrációs hullámmal szembesülhetünk: három, négy, talán ötmillió venezuelai távozik rövid időn belül”

– hangoztatta Machado a helyi idő szerint szerdán adott nyilatkozatában, hozzátéve, hogy szerinte mindez csak egy demokratikus átmenettel lenne megakadályozható. Machado szerint ebben a folyamatban Mexikó, Brazília és Kolumbia baloldali kormányai is kulcsszerepet játszanak, hiszen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy meghatározzák az erről szóló tárgyalások feltételeit. Az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) a venezuelai választásokat értékelő rendkívüli ülésén a többi között e három ország ellenállása miatt nem született olyan határozat, amely részletes választási eredmények közzétételét és a gyülekezési szabadság biztosítását követelte Venezuelában. Mexikó nem képviseltette magát a tanácskozáson, Brazília és Kolumbia pedig tartózkodott, bár korábban kételyeket vetett fel a hivatalos választási eredményekkel kapcsolatban.

A július 28-i elnökválasztás győztesének a központi választási bizottság a hivatalban lévő Nicolás Madurót hirdette ki. Az ellenzék azt állítja, hogy a kormány csalt és Edmundo González Urrutia ellenzéki jelölt győzött a voksoláson. A hivatalos eredmények elleni tiltakozásul tüntetések sorozata kezdődött, amely ellen a biztonsági erők kíméletlenül fellépnek. A venezuelai ügyészség a hatalom megdöntésére való szervezkedés gyanújával kedden nyomozást indított María Corina Machado ellenzéki vezető és Edmundo González Urrutia ellen. Venezuela évek óta súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd. A latin-amerikai ország több mint hétmillió lakosa – a lakosság negyede – hagyta el Venezuelát a szegénység és erőszak miatt. Mexikó azon államok egyike, amelyen keresztül Dél-Amerika országaiból migránsok próbálnak bejutni az Egyesült Államokba.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/EFE/Jose Jacome

'Fel a tetejéhez' gomb