Katolikus gyászszertartást tartottak a három meggyilkolt southporti lány egyikének emlékére

Könnyek és gyász árnyékolta be augusztus 6-án Southport városát, ahol egy fiatal lányra, Alice Dasilva Aguiarra emlékeztek a helyi Szent Patrik katolikus templomban. Alice-n kívül még másik két lányt is megöltek a késes támadók, a történtek sokkolták egész Nagy-Britanniát – írta a Chatolicherald.

John Heneghan atya, a southporti Szent Mária és Szent Patrik katolikus templomok plébánosa vezette a szertartást. A szónok a meggyilkolt lány szülei, Sérgio és Alexandra nevében szólt a gyülekezethez.

,,Alice a legszebb és legerősebb lány volt a világon, remélem, tudjátok, hogy szívünk mélyéből szeretünk titeket”.

-mondta Heneghan atya. Alice egyik osztálytársa pedig így búcsúzott:

,,Örökké a szívünkben leszel. Te vagy a legkedvesebb ember a világon, és tudjuk, hogy te vagy a legerősebb lány, akivel valaha találkoztunk”

A lány temetése augusztus 11-én, vasárnap lesz. Alice-t a hatéves Bebe Kinggel és a hétéves Elsie Dot Stancombe-bal együtt gyilkolták meg, amikor július 29-én egy Taylor Swift-témájú táncórán vettek részt az észak-angliai városban. Az áldozat családja a katolikusok lakta portugál szigetről, Madeiráról származik.

Alice-t is keresztény szellemben nevelhették. Mikor közzétettek az áldozatokról fotókat, a lány fehér ruhát viselt, egy kivilágított kereszt mellett állt. Elsőáldozáson vagy esküvőn vehetett részt. A késes támadó egy 17 éves fiú volt, akit már három rendbeli gyilkossággal és 10 gyilkossági kísérlettel is gyanúsítanak. A kislányok megölése óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Királyságban, kritizálni kezdték a bevándorlási rendszert, felháborodott angolok (akiket a média sokszor csak szélsőjobboldali csoportként nevez meg) és rasszizmusellenes csoportok feszültek egymásnak.

Julie Goulding vezető halottkém a vizsgálat után azt mondta, hogy 

,,el sem lehet képzelni, milyen hatással lesz ez a gyilkosság a kislányok szeretteire. A gyerekek tele voltak élettel, tragikus, ami történt, részvétemet fejezem ki a szülőknek, hozzátartozóknak.”

A hármas gyerekgyilkosság után azonnal tüntetések kezdődtek, elkezdődtek a találgatások, hogy a támadó vajon muszlim migráns lehetett-e. A 17 éves fiú, Rudakubana azonban keresztény családból származhatott, mert ahonnan jött, Ruandában főként katolikusok élnek. A bevándorlásellenes csoportokat olyannyira felbőszítette a tragédia, hogy migránsoknak otthont adó szállásokat is megtámadtak.

Sadiq Khan, London polgármestere figyelmeztette a londoni tüntetéseket tervező, általa szélsőjobboldalinak titulált csoportokat, hogy ha megszegik a törvényt, fellépnek ellenük. Megjegyezte azt is, hogy a muszlim kisebbségek rettegnek tőlük.

Más brit katolikus vezetőkkel együtt Paul Cummins kanonok, a plymouthi egyházmegye adminisztrátora is azt kérte, hogy ne torkolljon a gyász erőszakba. 

,,Délnyugat-Anglia régóta a befogadás helye. Gyönyörű vidékünk és csodálatos tengerpartunk generációk óta a béke menedéke. Mindig is szívesen fogadtuk az idegent, és menedéket nyújtottunk azoknak, akik az erőszak és a diszkrimináció elől menekülnek” -mondta.

A megemlékezés napján a három lány halálával kapcsolatban vizsgálatot indítottak – számolt be a BBC. A halottkém elmondta, hogy a vizsgálatok megindítása lehetővé teszi a halotti bizonyítványok kiállítását a lányok családjainak és a temetésüket. A teljes körű vizsgálatokat várhatóan jövőre tartják meg.

Címlapkép: Alice Dasilva Aguiarra egy családi fotón.

'Fel a tetejéhez' gomb