Erőszakos támadások érték a hindu közösségeket Bangladesben

Több száz hindu vallású bangladesi próbált sikertelenül Indiába menekülni a héten, miután számos erőszakos támadás érte a kisebbségi közösséget Vazed Haszina volt miniszterelnök lemondását követően.

Az indiai határhoz közel élő hinduk a muszlimok támadásai miatt jelenleg nincsenek biztonságban Bangladesben, ám nem tudják elhagyni az országot, mert a kormányfő hétfői lemondásához és Indiába való távozásához vezető erőszakos tüntetések idején mindkét ország megerősítette határvédelmét a közös határszakaszon – jelentette a helyiek beszámolóira hivatkozva a Reuters hírügynökség. A bangladesi hindu-buddhista-keresztény egységtanács közleménye szerint a délkelet-ázsiai ország 64 körzetéből 45-ben hindu otthonokat, üzleteket és templomokat rongáltak meg, a támadásokban egy tanár meghalt, 45-en pedig megsérültek.

Haszina távozása Indiába a szomszédos országgal szemben is indulatokat váltott ki az erőszakos júliusi tüntetéseket támogató bangladesiek körében. Az északnyugat-bangladesi Thakurgaon körzet helyi kormányzatának jelentése szerint szerdán mintegy 800 hindu próbált átjutni Indiába az erőszak és a fosztogatások elől. A menekülő családok a területen járőrszolgálatot végző határőregységek védelmében végül hazatértek otthonaikba, újabb erőszakos cselekményekről pedig csütörtökön már nem érkezett jelentés – közölték a hatóságok.

Mohamed Sahabuddin Csuppu bangladesi elnök hivatala szerdán jelentette be, hogy a tüntetők követelésének megfelelően a 84 éves Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdász vezeti majd az átmeneti kormányt. Az államfő kedden oszlatta fel a parlamentet, egy nappal azután, hogy Vazed Haszina miniszterelnök lemondott, és Indiába távozott. Junusz Párizsból hazatérve csütörtökön Dakkában azt mondta, szerinte egy összeesküvés áll a kisebbségek elleni támadások mögött, ám az atrocitások vélt felelőseit nem nevezte meg. ,,A mi feladatunk az, hogy mindannyiukat megvédjük. Ezért kérem, gondoskodjanak arról, hogy senkit ne érjen támadás az országban. Ha ebben nem tudnak rám hallgatni, akkor nincs értelme itt lennem” – mondta.

A hindu többségű India kormánya szintén aggasztónak nevezte, hogy sok helyen támadások érték a bangladesi hindu közösséget. A muszlim többségű Banglades 170 millió lakosának csupán mintegy nyolc százalékát kitevő hindu kisebbség hagyományosan a Vazed Haszina vezette szekuláris pártot, az Áojámi Ligát támogatja, míg a többség az ellenzéki, keményvonalas iszlamistákat is magába foglaló pártszövetség híve.

Bangladesben a múlt hónapban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. A július végéig, több mint három héten át tartó erőszakos tömegtüntetések idején mintegy négyszázan vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy 11 ezer embert letartóztattak. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de a múlt héten újrakezdődtek, és a kormányfő hétfői lemondásáig zajlottak.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

'Fel a tetejéhez' gomb