Kolumbiai püspök: A társadalmi válság oka a családok szétzilálódása

A társadalomban megtapasztalható romlás oka a családok meggyengülése – hívta fel rá a figyelmet José Libardo Garcés kolumbiaia püspök. Véleménye szerint társadalmi válság hátterében azok az ideológiák állnak, amelyek szétzilálják a családot, azt az intézményt, amelyre Isten az élet védelmét bízta.

Az egyházi elöljáró a La Verdad (Az igazság) című egyházmegyei újság legfrissebb vezércikkében szólította fel a keresztényeket arra, hogy elmélkedjenek a családról és az életről, „hogy fel tudjanak figyelni Isten hívó szavára, amely minden családnak szól, hogy védjék, és óvják az emberi életet, mert ez alapjaiban határozza meg az evangélium szerinti személyiség és társadalom fejlődését, mindennek alapja pedig a házasság szentsége.”

„Azt tapasztaljuk, hogy a társadalom sok szempontból hanyatlik” – véli a püspök, hozzátéve, hogy „ennek a családi élet romlása a gyökere”. Mint azt kifejti, szerinte ez abból fakad, hogy”a házasság és a család különböző ideológiák és felfogási módok szerint változik, amelyek hátat fordítottak Istennek.”

José Libardo Garcés arra is rávilágít, hogy Isten állandóan hív minket, hogy „az otthoni életet Jézus Krisztus szilárd sziklájára építsük”, és tőle kapjunk erőt, hogy szembe tudjunk nézni azokkal a kihívásokkal és feladatokkal, amelyeket Istentől kapunk az emberi élet különböző szakaszaiban.

Libardo szerint a katolikus egyház életvédő hozzáállása „ellentétes azokkal az ideológiákkal, amelyek viselkedési normának tekintik az abortuszt, az eutanáziát és az egyéb, az emberi élet és méltóság ellen elkövetett támadásokat”.

„Ezekkel szemben kell megerősíteni a családot, amely védi az életet, mint Isten ajándékát” – hívta fel rá a katolikusok figyelmét.

Így válhat a „keresztény család szilárd kősziklává, amelyre az egész társadalom épül” (…), „mivel általa megtanuljuk az apa és az anya, a házastársak, valamint a gyermekek és a testvérek egészséges kötődési módját, s kilépve a társadalomba egészséges interperszonális kapcsolatokat teremthetünk” az evangéliumi értékek mentén.

Az otthonon belül átélhető fájdalomról és gyötrelemről is beszélt a püspök, kifejtve, hogy „a kereszt az emberi élet és a családi élet része”, ezért arra kérte a híveket, hogy tanuljanak Szűz Máriától: Ott állni az Úr keresztje mellett néha fájdalmas, mégis tegyük meg és reménykedjünk Jézusban, aki soha nem okoz csalódást.”

A püspök megjegyezte, hogy Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdításában azt tanítja, hogy amikor a családok követik Jézust, elkerülhető a belső szakadás.

„A házastársak fokozatosan, a Szentlélek kegyelmével megszentelődnek a házaséleten keresztül, és úgy is, hogy részt vesznek Krisztus keresztjének misztériumában, amely a nehézségeket és a szenvedéseket szeretetáldozattá változtatja” – áll a pápa buzdításában.

Libardo szerint „Ferenc pápának ez a tanítása különösen vigasztaló, mert sok házasság és család az első nehézség vagy válság hatására felbomlik, elfelejtve, hogy Isten kegyelmével, amelyet a házasság szentségében kaptak és napról napra megújulhatnak az Eucharisztiában mindvégig folytathatják kapott küldetésüket.” Az elöljáró kiemelte azokat a keresztény házaspárokat, akik kitartottak hűséges szerelmük mellett, „azzal a bizonyossággal, hogy az Úr életük végéig minden nap jelen van életükben”.

A püspök végül arra szólította fel a családokat, hogy „minden nap találjanak néhány percet, amelyet az Úr előtt együtt tölthetnek”, és helyezzék „a személyes és családi életüket a Boldogságos Szűz Mária és a dicsőséges atya, József oltalmába”, hogy otthonukban, együtt tegyenek hitvallást, amely hirdeti: „Te vagy a Krisztus”.

Forrás: Catholic News Agency

Címlapképen: Családi séta naplementében. Fotó forrása: Freepik

'Fel a tetejéhez' gomb