Zelenszkij béketárgyalásokra kényszerül

Miközben az ukrán hadsereg számára egyre kilátástalanabbnak tűnik a helyzet a harctéren, a Nyugat az esetleges béketárgyalásokra készül. Már most konkrét képlet kering erről a diplomaták között, amihez Zelenszkijtől komoly engedményekre lenne szükség, írja a Welt.

 

Ukrajna kilátásai az Oroszország elleni védekezésben egyre rosszabbak. Kijev hiánnyal küzd a katonákból és – a Nyugatról érkező szállítmányok ellenére – fegyverekből, valamint lőszerekből is. Volodimir Zelenszkij nem túl fényes helyzetéről közölt cikket a Welt német napilap.

Markus Reisner osztrák ezredes szerint különösen bizonytalan a helyzet Donbászban. Ott Oroszország hét irányból támad, és hamarosan áttörheti Ukrajna utolsó védelmi vonalait. Miközben Kijevre egyre nagyobb katonai nyomás nehezedik, diplomáciai szinten fokozódik a mozgolódás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még abba is beleegyezett, hogy meghívja Moszkvát a novemberre tervezett békekonferenciára. Néhány napja pedig próbaképpen először beszélt az esetleges területátadásokról, amelyekre azonban csak az ukránok beleegyezésével kerülhet sor. Moszkva eközben rendszeresen a nukleáris fegyvereivel fenyegeti a Nyugatot – írja a Welt.

Egyes vélemények szerint az oroszok és a Nyugat közti sikeres fogolycsere megnyithatja az utat az ukrajnai háború kapcsán is a tárgyalásokhoz. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint ugyanakkor a cserének nincs közvetlen hatása az ukrajnai helyzetre. Azt mondta, nem lát összefüggést a fogvatartottakkal kapcsolatos tárgyalások és a háború befejezésére irányuló esetleges diplomáciai erőfeszítések között.

A Welt cikke szerint azért nyitottabb most Zelenszkij a tárgyalásokra, mert nincs más választása. Az ukrán elnök belátta, hogy a kijevi követelések ellenére a Nyugat nincs felkészülve arra, hogy a jövőben lényegesen több fegyvert szállítson, s azt elég gyorsan tegye. Ugyanakkor egyre drámaibb az ukrán katonák helyzete a harctéren és az ukrán lakosság számára kritikus infrastruktúra lerombolása.

Ráadásul a választás eredményétől függetlenül az új amerikai kormány a következő évben inkább csökkenti, mint növeli Kijev támogatását. A vezető nyugati diplomaták körében is az a vélemény, hogy az Oroszország által annektált Krím félsziget végleg elveszett, és Zelenszkijnek tartózkodnia kell a teljes területi integritásra vonatkozó maximális követeléseitől – közli a német lap.

Számos jel utal arra – köztük Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter legutóbbi pekingi látogatása –, hogy Zelenszkij már az Oroszországgal folytatott tárgyalások felé halad, és lassan felkészíti az ukránokat is arra.

A Welt cikke megjegyzi azt is, hogy eközben egyre több orosz katona van a harctéren és elismerik, hogy a szankciók nem érték el a céljukat. A büntetőintézkedések ellenére Moszkvának továbbra is sikerül elegendő külföldi alkatrészt importálnia a fegyvergyártáshoz. Az ország pedig már régen átállt a háborús gazdaságra. 

A Nyugat korábbi terve, hogy Ukrajna jövőre ismét támadásba lendülhet, úgy tűnik, nem fog működni. Brüsszeli diplomáciai körök egyetértenek abban, hogy egy évekig tartó tűzszünet lehet a realitás a mostani helyzetben. A dolgok jelenlegi állása szerint pedig Kijev már nem tudja elkerülni a területi veszteségeket mint a béke árát.

Címlapkép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

'Fel a tetejéhez' gomb